Za povećanje cena akcija zaslužan tehnološki sektor

Rast berzanskih indeksa na svetskom nivou

BerzaNovacSvetVesti

6.10.2021 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast berzanskih indeksa na svetskom nivou Rast berzanskih indeksa na svetskom nivou
Berzanski indeksi na Wall Street-u u utorak su nadoknadili veći deo gubitaka od prethodnog dana, pre svega jer su se oporavile akcije velikih tehnoloških... Rast berzanskih indeksa na svetskom nivou

Berzanski indeksi na Wall Street-u u utorak su nadoknadili veći deo gubitaka od prethodnog dana, pre svega jer su se oporavile akcije velikih tehnoloških kompanija kao što su Apple i Microsoft.

Dow Jones indeks je porastao 0,92 odsto na 34.314 bodova, S&P 500 je ojačao 1,05 odsto na 4.345 bodova, dok je Nasdaq indeks sada veći za 1,25 odsto, te se nalazi na 14.433 boda.

Do ovakvog rasta došlo je zahvaljujući tehnološkom sektoru. U ponedeljak su cene deonica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon i Alphabet pale više od dva odsto, da bi već sledećeg dana porasle preko jedan odsto.

Pad aplikacija u vlasništvu kompanije Facebook u ponedeljak uzrokovao je da se cena njenih akcija spusti za pet odsto, ali su u utorak iste poskupele za više od dva odsto, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene deonica su porasle, i to najviše u finansijskom, komunikacionom i tehnološkom.

Tako su se S&P 500 i Nasdaq indeks odmakli od najnižih nivoa od jula, a S&P je sada udaljen od svog rekordnog nivoa od oko tri odsto, koji je dostigao početkom septembra.

Trgovina na najvećoj svetskoj berzi u poslednjih nekoliko dana je vrlo nesigurna. Utorak je bio četvrti dan zaredom kako S&P 500 beleži pomake od oko jedan odsto, a ovakvo kretanje indeksa je poslednji put zabeleženo u novembru.

To je posledica rasta prinosa na američke državne obveznice, jer se očekuje zaoštravanje monetarne politike Fed-a, s obzirom na to da je inflacija dostigla visoke nivoe, a privreda se uglavnom oporavila od korona krize. 

Pored toga, na rast prinosa na obveznice uticali su i pregovori u Vašingtonu o povećanju poreza, zaduživanju i budžetu SAD.

Očekuje se da će u Američkom kongresu ovih dana biti izglasana mera kojom bi se suspendovalo ograničenje državnog duga od 28,4 milijarde dolara. Razlog za donošenje ove mere jeste rizik da za dve nedelje SAD više neće moći da otplaćuju državni dug. 

Cene deonica su porasle i na evropskim berzama. Tako je londonski FTSE indeks ojačao 0,94 odsto na 7.077 bodova, frankfurtski DAX je porastao 1,05 odsto na 15.194 boda, a pariski CAC je veći 1,52 odsto na 6.576 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...