BEZ SMANJENJA TAKSI ZA UVOĐENJE GASA Priključak bi mogao da košta upola manje

SrbijaVesti

21.12.2020 09:05 Autor: Julijana Vincan 0

BEZ SMANJENJA TAKSI ZA UVOĐENJE GASA Priključak bi mogao da košta upola manje BEZ SMANJENJA TAKSI ZA UVOĐENJE GASA Priključak bi mogao da košta upola manje
Od ideje da se lokalne samouprave odreknu barem dela taksi za priključak na gas, kako bi se potencijalni potrošači privoleli da gasifikuju svoja domaćinstva,... BEZ SMANJENJA TAKSI ZA UVOĐENJE GASA Priključak bi mogao da košta upola manje

Od ideje da se lokalne samouprave odreknu barem dela taksi za priključak na gas, kako bi se potencijalni potrošači privoleli da gasifikuju svoja domaćinstva, nije mnogo odmaklo. S umanjenjem tih taksi, priključak za gas bi koštao gotovo upola manje, oko 780 evra.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo energetike, lokalne samouprave nisu organizovano razmotrile ovo pitanje. Zato će naredni korak ovog ministarstva ići u pravcu sagledavanja svih mogućnosti promocije korišćenja gasa kao energenta, potvrđeno je listu Politika.

Cevovod
Foto: Pexels.com

Razlog zašto se u Srbiji u većoj meri ne troši gas, kako se ističe, jesu upravo visoke takse, koje većina domaćinstava ne može da plate.

Prema podacima predstavnika Saveta Agencije za energetiku Srbije, Dejana Popovića, samo za šest upravnih okruga može da se kaže da su potpuno gasifikovani, odnosno, da svaka opština unutar okruga ima gas.

Delimično je gasifikovano 11 okruga, kao i Beograd, ali, primera radi, Lazarevac nije, a čak u 13 okruga nijedna opština nije gasifikovana.

Dim iz fabrike
Foto: Pixabay.com

Iako bi zbog velikog zagađenja vazduha, što zbog toplana koje i dalje troše mazut, što zbog individualnih potrošača koji se greju na ugalj, pozivanje na uvođenje gasa pod povoljnijim uslovima trebalo bi da bude prioritet, dok se u javnosti svakodnevno čuju priče o neophodnosti reorganizacije javnih preduzeća, pre svega Srbijagasa, piše Politika.

Upitani zašto je ovo pitanje toliko važno, u resornom ministarstvu je za ovaj list rečeno da se reforme moraju sprovesti bez obzira na otpore koji postoje, jer su u interesu i gasnih preduzeća i građana.

Foto: Pixabay.com

Kako je navedeno, reorganizacija je neophodna zbog razvoja gasnog sektora u Srbiji, jer jedino reformisano, ovo preduzeće može da posluje održivo, efikasno, da donosi profit. Reformisanje tog preduzeća, ističe se, važno je da ne bi došlo do toga da država pokriva 1,2 milijarde evra duga Srbijagasa, kao što je radila prethodnih godina.

Razdvajanjem delatnosti u gasnom sektoru i postojanjem nezavisnog operatora transportnog sistema, naglašeno je da je moguć razvoj tržišta koji dovodi do pada cena prirodnog gasa, kao i organizovanijeg i rentabilnijeg poslovanja privrednih društva koja se bave ovom delatnošću, od čega će korist imati svi građani. S aspekta sigurnosti snabdevanja, kako se navodi, više ponuđača znači veću mogućnost snabdevanja u uslovima kriznih situacija.

Tagovi
GAS GASOVOD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...