BIH KASKA ZA EVROPOM 30 GODINA Do životnog standarda EU samo stopom rasta od 5,8 odsto

RegionVesti

6.7.2020 10:04 Autor: Ljiljana Begović 0

BIH KASKA ZA EVROPOM 30 GODINA Do životnog standarda EU samo stopom rasta od 5,8 odsto BIH KASKA ZA EVROPOM 30 GODINA Do životnog standarda EU samo stopom rasta od 5,8 odsto
Bosna i Hercegovina bi trebalo da u narednih 30 godina ostvaruje godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,8 odsto da bi dostigla trenutni prosek... BIH KASKA ZA EVROPOM 30 GODINA Do životnog standarda EU samo stopom rasta od 5,8 odsto

Bosna i Hercegovina bi trebalo da u narednih 30 godina ostvaruje godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,8 odsto da bi dostigla trenutni prosek EU, pokazuje izveštaj Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Za ovaj izveštaj o konkuretnosti ekonomije uzeta je pretpostavka da se u BiH ne menja broj stanovnika i da EU ostvaruje prosečnu godišnju stopu rasta od 1,5 odsto, uz napomenu da je BDP u BiH poslednjih godina rastao po stopi od 3,1 odsto.

Životni standard u BiH, meren po glavi stanovnika, a korigovan za paritet kupovne moći, bio je gotovo na trećini nivoa evropskog proseka. To BiH, sa još nekoliko evropskih zemalja, svrstava na dno liste.

Foto: Shutterstock.com

Većina zaposlenih radnika u proizvodnji svoja primanja ostvaruje u primarnim delatnostima kao što su poljoprivreda, stočarstvo, ribarstvo, ali i u sekundarnim delatnostima – industrija, građevinarstvo, rudarstvo, energetika.

Domaća izvozno orijentisana preduzeća često dobijaju poslove jeftine prerade, pa se kod ovih preduzeća zahteva angažman radne snage sa relativno niskim nivoom plata.

U izveštaju se naglašava da je za poboljšanje životnog standarda građana BiH u približavanju EU potrebno privlačenje stranih investicija kroz bolje poslovno okruženje koje se ogleda u stvaranju bolje putne i poslovne infrastrukture, smanjenje administrativnih barijera, dodelu stimulacija za nove strane investicije, prenosi Indikator.ba.

Pored toga, potrebno je otvoriti više novih radnih mesta, posebno u tercijarnim delatnostima, ali i raditi na reformi sistema obrazovanja.

Tagovi
BDP BIH EU REGION

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...