Kripto berzi potrebno četiri milijarde dolara da bi ostala solventna

Binance odustaje od preuzimanja FTX-a

Hi-techSvetVesti

10.11.2022 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Binance odustaje od preuzimanja FTX-a Binance odustaje od preuzimanja FTX-a
Vlasnik i osnivač platforme FTX.com Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) rekao je investitorima da će kompanija bez finansijske injekcije morati da podnese zahtev za... Binance odustaje od preuzimanja FTX-a

Vlasnik i osnivač platforme FTX.com Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) rekao je investitorima da će kompanija bez finansijske injekcije morati da podnese zahtev za bankrot, navodi izvor upoznati sa situacijom.

U telefonskom razgovoru koji je obavio pre nego što je kompanija Binance odustala od ponude za preuzimanje, Bankman Frid je obavestio ulagače da se njegova kripto berza suočila sa gubitkom od osam milijardi dolara i da joj je potrebno četiri milijarde dolara kako bi ostala solventna, navodi neimenovani izvor.

FTX pokušava da prikupi finansije za spasavanje u vidu duga, kapitala ili kombinacije tih sredstava. Portparol FTX platforme je odbio da prokomentariše situaciju, prenosi Bloomberg.

Priznanje da se njegova firma u velikim problemima i da su joj opcije ograničene predstavlja neočekivani preokret u karijeri Sema Bankmana Frida, čije je bogatstvo u jednom trenutku iznosilo 26 milijardi dolara.

Bankman Frid izgubio je 16 milijardi dolara svog ličnog bogatstva, ostavši tako sa jednom milijardom dolara, jer su dve vodeće kriptovalute – bitcoin i ether – izgubile 10 odsto vrednosti, piše Daily Mail.

Osim toga, ovim potezom još više u fokus dolazi nesigurna budućnost platforme FTX, njenih klijenata i tržišta kriptovaluta.

Pored investitora i zajmodavaca, neizvesnost utiče i na sve korisnike koji nisu bili u mogućnosti da povrate sredstva nakon što je platforma obustavila povlačenje novca ranije ove nedelje. Pad kripto firmi kao što su Celsius i Voyager doveo je do toga da milijarde koje su klijenti ulagali budu zamrznute u stečajnom postupku.

Na listi kompanija koje su podržale FTX nalaze se velike firme kao što su Sequola Capital, BlackRock, Tiger Global Management i SoftBank Group. U kompaniji Sequola popisali su punu vrednost svog udela u FTX.com i FTX.us berzi, što ukazuje na to da investiciona firma nema jasnu ideju kako da nadoknadi ove investicije.

U toku razgovora sa investitorima Bankman Frid je više puta ponovio da nije istina da Binance odustaje od preuzimanja, navodi neimenovani izvor.

Generalni direktor kripto kompanije Coinbase Brajan Armstrong (Brian Armstrong) je u intervjuu za Bloomberg TV rekao da je dogovor sa Binance-om propao, kao i da će klijenti FTX-a pretrpeti gubitke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...