Da li se najveća svetska menjačnica kriptovaluta bavila nelegalnom trgovinom?

Binance pod istragom američkih vlasti

BerzaNovacSvetVesti

14.5.2021 08:23 Autor: Marko Miladinović 0

Binance pod istragom američkih vlasti Binance pod istragom američkih vlasti
Američko ministarstvo pravde i Poreska uprava (IRS) započeli su istragu poslovanja najveće svetske menjačnice digitalne imovine, portal Binance, prenose zapadni mediji. Binance je osnovan... Binance pod istragom američkih vlasti

Američko ministarstvo pravde i Poreska uprava (IRS) započeli su istragu poslovanja najveće svetske menjačnice digitalne imovine, portal Binance, prenose zapadni mediji.

Binance je osnovan 2017. godine i u kratkom roku je nadmašio, tada malobrojnu, konkurenciju. Njegovo sedište registrovano je na Kajmanskim ostrvima, što je, pogotovu poreznicima, trebalo da bude sumnjivo od samog početka, uzevši u obzir da je ovaj arhipelag od ranije poznat kao “poresko utočište”.

Za razliku od većine drugih popularnih online menjačkih sistema, Binance dozvoljava kupoprodaju finansijskih derivata koji su zasnovani na blokčejn tehnologijama, odnosno na postojećim kriptovalutama, što nije dozvoljeno na američkom tržištu. Ovo je i glavni uzrok pokretanja istrage, prenosi Bloomberg, koji navodi da se, pored već pomenutih regulatornih institucija, u nju uključila i Komisija za hartije od vrednosti (CTFC).

Prema izveštaju analitičke firme Chainalasys, samo tokom 2019. godine kroz Binance je “oprano” 756 miliona dolara, od ukupno 2,8 milijardi dolara vrednih kriptotransakcija za koije je utvrđeno da su bile nelegalne, prenosi portal Verge. Taj iznos mogao je samo da bude višestruko uvećan tokom 2020. godine, za koju još nisu objavljeni podaci.

Ova vest je druga u dva dana koja je iz temelja potresla globalno tržište kriptovaluta, nakon što je prethodno Ilon Mask (Elon Musk) oborio vrednost bitcoina za 17 odsto, a posledično i drugih najtrgovanijih digitalnih valuta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...