Putem online aukcije ustanova kulture prodata za skoro 136 miliona dinara

Bioskop Odeon dobio novog, za sada nepoznatog vlasnika

BiznisKulturaSrbijaVesti

28.4.2022 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Bioskop Odeon dobio novog, za sada nepoznatog vlasnika Bioskop Odeon dobio novog, za sada nepoznatog vlasnika
Bioskop Odeon u Beogradu dobio je 4. aprila novog vlasnika putem prodaje na online aukciji. Ali, kako piše N1, vlasnik još uvek nije poznat,... Bioskop Odeon dobio novog, za sada nepoznatog vlasnika

Bioskop Odeon u Beogradu dobio je 4. aprila novog vlasnika putem prodaje na online aukciji.

Ali, kako piše N1, vlasnik još uvek nije poznat, i za sada ga nema ni u eKatastru, niti njegovo ime otkriva javni izvršitelj koji je u ime poverioca prodao bioskop za 135,9 miliona dinara.

Nekadašnji bioskop Odeon, pod oznakom „poslovni prostor kulture – bioskopska sala“, prodat je 4. aprila. Cena za 2.524 kvadrata u centralnog beogradskoj Ulici kraljice Natalije 45 bila je 135.901.227 dinara. To je 53.843 dinara po kvadratu, odnosno oko 458 evra. Bioskop je, putem javne online aukcije, prodao javni izvršitelj u ime poverioca JP Gradsko stambeno iz Beograda.

Procenjena vrednost nepokretnosti bila je 176,49 miliona dinara, a početna cena kretala je od 70 odsto vrednosti, to jest od 123,55 miliona dinara. S obzirom da je licitacioni korak bio vredan 12,35 miliona dinara, jasno je da je objekat prodat „u dva koraka“.

Javni izvršitelj kaže da ne može da obelodani ime kupca.

Uvidom u eKatastar, vidi se da je, bar zvanično, vlasnik i dalje Beograd film. Ko god da je novi vlasnik, namenu objekta kao ustanove kulture neće moći da menja.

„Upozoravaju se zainteresovana lica da je zabranjena promena postojeće namene objekta. Objekat je kulturno dobro i svaki vlasnik ili korisnik te nepokretnosti ima obavezu da se za preduzimanje bilo kakvih intervencija i radova na istoj, njegovoj pripadajućoj katastarskoj parceli, kao i zaštićenoj okolini kulturnog dobra, obrati Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda za utvrđivanje uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite i davanje saglasnosti na projekat i dokumentaciju“, navodi se u Zaključku o prodaji nepokretnosti na prvom elektronskom javnom nadmetanju.

Željko Mitrović, vlasnik Pinka, na društvenim mrežama najavio je da projektuje tehničko rešenje za svoje „beogradsko pozorište Odeon“ – a pod tim imenom u Beogradu trenutno ne postoji nijedno.

„Završavam pisanje mog pozorišnog i filmskog prvenca ‘Lucifer’. Odlučio sam da sam napišem, režiram i produciram ovaj svakako neobičan komad. Takođe, sam projektujem arhitektonsko-tehnička rešenja za moje beogradsko pozorište Odeon…“, naveo je Željko Mitrović na svom Twitter nalogu.

Inače, preduzeće „Beograd film“, vlasnik prodate bioskopske sale u Ulici kraljice Natalije, u žižu javnosti dospelo je zbog sporne privatizacije.

To preduzeće, koje je upravljalo sa 14 bioskopa, kupio je 2007. godine biznismen Nikola Đivanović. Neke bioskope je zatvorio, neke prodao za drugu namenu. Đivanović je i privođen 2011. godine, zajedno sa još nekoliko saradnika upravo zbog prodaje pet bioskopa na najatraktivnijim lokacijama u Beogradu i sumnje da su, tom prilikom, akcionari firme i država oštećeni za više od pet i po miliona evra.

Bioskopska sala Odeona, sudeći po fotografijama objavljenim na portalu eAukcija, potpuno je ruinirana.

 • MIŠKOVIĆ

  28.4.2022 #1 Author

  samo u našj državi vlanik može da bude nepoznat.

  Odgovori

 • Emilija

  28.4.2022 #3 Author

  Cuva identitet mada ne znam cemu to

  Odgovori

  • SNEZANA

   28.4.2022 #4 Author

   Tacno,to ni meni nije jasno valjda treba da bude transparentno.

   Odgovori

 • GOCA BG

  28.4.2022 #5 Author

  Cemu tajnovitost oko vlasnika?!

  Odgovori

 • STRAHINJA

  30.4.2022 #6 Author

  Ispade jeftinije nego cena kvadrata u Leskovcu.

  Odgovori

 • Anna

  5.5.2022 #7 Author

  Sramota šta se ovde sve dešava. Nepoznati vlasnik kupio bioskop po ceni štale. Da li je ovaj narod stvarno toliko glup da ne vidi šta se dešava pred našim očima?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.