Tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta izgubila dva biliona dolara za manje od godinu dana

Bitcoin na najnižem nivou u 18 meseci

BerzaSvetVesti

13.6.2022 10:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Bitcoin na najnižem nivou u 18 meseci Bitcoin na najnižem nivou u 18 meseci
Najtrgovanija svetska kriptovaluta je danas pala u azijskom trgovanju na najnižu vrednost u 18 meseci, što je podstaknuto zabrinjavajućim podacima o inflaciji u Sjedinjenim... Bitcoin na najnižem nivou u 18 meseci

Najtrgovanija svetska kriptovaluta je danas pala u azijskom trgovanju na najnižu vrednost u 18 meseci, što je podstaknuto zabrinjavajućim podacima o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama koji su izazvali odbojnost investitora prema ulaganju u rizičnu imovinu.

Bitcoin je pao čak 8,9 odsto, na 24,9 hiljada dolara, što je najniža vrednost od decembra 2020. godine, piše Bloomberg.

Ostali digitalni tokeni takođe su oslabili jer je prodaja u porastu, prenosi agencija Mina.

Indeks MVIS, koji meri vrijednost 100 vodećih kriptovaluta, pao je 9,7 odsto.

Analitičari smatraju da su kriptovalute u fokusu monetarne politike američke centralne bake, Federalne rezerve (Fed), koja bi ove sedmice trebalo da odluči o novom povećanju referentne kamatne stope, kako bi se ohladila visoka inflacija. Neki čak procenjuju da bi bitcoin mogao pasti ispod 15.000 dolara, pa čak i na jednocifreni iznos u hiljadama dolara, zbog opšteg makro okruženja i doze straha koji su zahvatili tržište.

Trgovci se sve više klade na agresivnije povećanje kamatnih stopa Feda, nakon što je prošlog petka objavljeno da je američka inflacija dostigla 8,6 odsto u maju u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najviša vrednost od decembra 1981. godine.

Tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta u ovom trenutku je procenjena na 995,4 milijarde američkih dolara, što je čak 10,28 odsto manje nego prethodnog dana, a za neverovatnih 2.000 milijardi dolara manje od istorijskog vrhunca, dosegnutog prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...