Pojedini analitičari tvrde da će "digitalno zlato" postati rezervna valuta za sve

Male šanse da bitcoin postane legalno sredstvo plaćanja u velikim ekonomijama

NovacSvetVesti

23.5.2022 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Male šanse da bitcoin postane legalno sredstvo plaćanja u velikim ekonomijama Male šanse da bitcoin postane legalno sredstvo plaćanja u velikim ekonomijama
Centralnoafrička Republika ima godišnji bruto domaći proizvod od 2,3 milijarde dolara, što je iznos sličan tržišnoj kapitalizaciji apecoina. Odluka ove države da usvoji bitcoin... Male šanse da bitcoin postane legalno sredstvo plaćanja u velikim ekonomijama

Centralnoafrička Republika ima godišnji bruto domaći proizvod od 2,3 milijarde dolara, što je iznos sličan tržišnoj kapitalizaciji apecoina.

Odluka ove države da usvoji bitcoin kao legalno sredstvo plaćanja praćena je novinskim naslovima širom sveta, ali čini se da neće previše uticati na cenu ili volatilnost vodeće kriptovalute, piše Capital.com.

U Meksiku je, međutim, drugačija priča. Ova ekonomija vredna više od bilion dolara, petnaesta na svetu, sada gleda u pravcu bitcoina.

Meksička senatorka Indira Kempis predložila je zakon kojim će bitcoin postati sredstvo plaćanja i u ovoj zemlji. Ovaj zakon bi mogao biti problematičan prilikom uključivanja u statut, ali pitanje je šta bi se desilo kada bi veća ekonomija počela da koristi bitcoin.

Kripto ekonomista u firmi za investiranje u digitalna sredstva Trakx Rajan Šea (Ryan Shea) kaže da bi, ukoliko bi neka veća ekonomija učinila bitcoin legalnim sredstvom plaćanja, došlo do značajnog povećanja cene i kratkoročnog rasta volatilnosti.

“Na duže staze, uticaj na volatilnost je manje jasan, jer bi na njega uticala cenovna elastičnost u odnosu na potražnju. Moglo bi se reći da bi sa širom demografijom vlasništva postojalo više razloga za potražnju za bitcoinom koja bi mogla pomoći da se smanji volatilnost cena, ali nije zagarantovano”, dodaje Šea.

Prema navodima analitičara, biće potrebno neko vreme da se ova ideja testira. Svi se pak slažu da je mala verovatnoća da zemlje G10 u skorije vreme prepoznaju potencijal bitcoina kao legalnog sredstva plaćanja.

Šef istraživačkog sektora u kompaniji za digitalne investicije Arcane Crypto Bendik Norhajm Šej (Bendik Norheim Schei) slaže se sa ovim navodima, ističući da je bitcoin, barem delimično, prihvaćen kao sredstvo plaćanja u El Salvadoru i Centralnoafričkoj Republici kako bi se privukli investitori, strane kompanije i međunarodna pažnja.

Kako navodi analitičar firme Swissquote Ipek Ozkardeskaja (Ipek Ozkardeskaya), bilo koja nacija koja odluči da uvede bitcoin kao sredstvo plaćanja moraće da odluči koliko će ova kriptovaluta uticati na monetarnu politiku.

Ukoliko bi privatne kriptovalute kao što je bitcoin postale legalno sredstvo plaćanja, bilo bi nemoguće odbiti uplate u ovim valutama pri kupovini dobara i usluga.

Uzimajući u obzir volatilnost sektora, preduzetnici bi mogli negodovati zbog nesigurnosti njihovih troškova i zarada.

Denis Porter (Dennis Porter) iz kompanije Compass Mining navodi da bitcoin možda trenutno nije spreman da bude usvojen, ali da moramo da počnemo da se pripremamo za svet u kome će on biti rezervna valuta za sve.

“Više se ne postavlja pitanje da li će G10 nacije usvojiti bitcoin kao sredstvo plaćanja, već kada”, kaže Porter.

S druge strane osnivač platforme Digiconomist Aleks de Vris (Alex de Vries) kaže da, iako bi šira legalizacija bitcoina podstakla rast cene, javile bi se i veće posledice u pogledu ekoloških troškova, napominjući da već sada troši više električne energije koliko i sve svetske baze podataka, bez daljeg rasta cena.

  • DJORDJE1

    24.5.2022 #1 Author

    Postoje i neke druge kriptovalute pored bitkoina koje bi mogle biti sredstvo plaćanja.

    Odgovori

    • Lelica

      24.5.2022 #2 Author

      Bitcoin je najpopularnija,zato se ona i najvise koristi.

      Odgovori

  • SANJA

    24.5.2022 #3 Author

    Posle ovakvog pada ne verujem da je moguce

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    24.5.2022 #4 Author

    Sudbina bitkoina i ostalih kriptovaluta zavisi od toga koliko će biti prihvaćene od državnih vlada u svetu kao sredstvo legalnog plaćanja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.5.2022 #5 Author

    Da li ce biti prihvacena ili ne,videcemo udkoro…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...