Eurostat u avgustu beleži rast prometa

Blagi oporavak maloprodajne trgovine u EU i evrozoni

AnalizaEUU fokusuVesti

7.10.2021 12:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Blagi oporavak maloprodajne trgovine u EU i evrozoni Blagi oporavak maloprodajne trgovine u EU i evrozoni
Procene Eurostat-a pokazuju da se promet od trgovine na malo u Evropskoj uniji (EU) i evrozoni blago oporavio u avgustu. Sezonski prilagođen promet u... Blagi oporavak maloprodajne trgovine u EU i evrozoni

Procene Eurostat-a pokazuju da se promet od trgovine na malo u Evropskoj uniji (EU) i evrozoni blago oporavio u avgustu.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji EU u avgustu je porastao 0,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, kada je, prema revidiranim podacima Eurostata, bio smanjen 2,1 odsto, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U istom procentu promet je porastao i u evrozoni, nakon julskog pada za revidiranih 2,6 odsto. Promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima jedini je porastao i u EU i u evrozoni, i to za po 1,8 odsto.

Promet na benzinskim pumpama smanjen je 0,3 odsto u EU, a 0,1 odsto u evrozoni. U maloprodaji hrane, pića i duvanskih proizvoda promet je na nivou EU pao 1,5 odsto, a u zemljama koje koriste evro 1,7 odsto.

Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast prometa u avgustu u odnosu na jul su imale Malta, za 2,7 odsto, i Irska, za 2,5 odsto. Sledi ih Slovačka s rastom od dva odsto.

Najveći pad prometa zabeležen je u Danskoj, 1,4 odsto. Prate je Estonija i Francuska s padom od po 1,2 odsto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Kipar.

U odnosu na avgust prošle godine, kada su vlade ublažile mere suzbijanja prvog talasa pandemije korona virusa, kalendarski prilagođeni obim prometa u maloprodaji EU uvećan je 1,1 odsto, nakon rasta od 3,8 odsto u julu.

Nakon rasta od 3,1 odsto u avgustu, promet u evrozoni je stagnirao.

Na oba područja u avgustu je najviše uvećan promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, i to tri odsto u EU i 1,3 odsto u evrozoni.

Sledi promet od trgovine motornim gorivima, koji je na nivou EU porastao 2,1 odsto, a u evrozoni 1,2 odsto.

Pad prometa zabeležen je u maloprodaji hrane, pića i duvanskih proizvoda. U EU on je 1,5 odsto, a u evrozoni 1,9 odsto.

Najveći rast prometa u maloprodaji u avgustu u odnosu na isti mesec prošle godine imala je Malta, i to 19,6 odsto. Prati je Hrvatska s rastom prometa od trgovine na malo više od 18,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, navodi se u podacima Eurostata.

Najveći pad prometa u odnosu na prošlogodišnji avgust imala je Belgija, 4,9 odsto. Sledi je Francuska s padom od 2,1 odsto, a za njom idu i Luksemburg i Španija, u kojima je promet manji za 1,3 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...