šesti najmanji obim akcija prometovan ove godine na Wall Streetu

Blagi rast indeksa u nesigurnom berzanskom trgovanju

BerzaNovacSvetVesti

20.9.2022 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Blagi rast indeksa u nesigurnom berzanskom trgovanju Blagi rast indeksa u nesigurnom berzanskom trgovanju
Berzanski indeksi na Wall Streetu su porasli nakon oštrog pada prošle sedmice, a prvog trgovačkog dana ove sedmice trgovalo se nesigurno dok se čekaju... Blagi rast indeksa u nesigurnom berzanskom trgovanju

Berzanski indeksi na Wall Streetu su porasli nakon oštrog pada prošle sedmice, a prvog trgovačkog dana ove sedmice trgovalo se nesigurno dok se čekaju odluke i poruke američke centralne banke o kamatnim stopama.

Dow Jones je ojačao 0,64 odsto na 31.019 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 odsto na 3.899 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 odsto na 11.535 bodova, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Nakon što su prošle nedelje zabeležili najveći pad od juna, indeksi su u ponedeljak nadoknadili deo tih gubitaka, ali se trgovalo oprezno. Na to ukazuje slab obim trgovanja. Vlasnike je zamenilo samo 9,58 miliona akcija, što je šesti najmanji dnevni obim ove godine.

To je posledica nesigurnosti ulagača po pitanju povećanja kamatnih stopa američke centralne banke. Većina analitičara očekuje da će čelnici Feda na dvodnevnoj sednici, koja se završava u sredu, ponovo, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 procentnih bodova.

Ipak, nakon što su prošle sedmice podaci pokazali da je u avgustu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) inflacija bila viša od očekivanja, spekuliše se da bi Fed mogao povećati kamate za celi procentni bod. Ulagači se plaše da bi se inflacija mogla zadržati na visokim nivoima duže nego što se očekivalo, što bi primoralo Fed na zaoštravanje monetarne politike i u idućoj godini.

To bi moglo odvesti ekonomiju u dublju recesiju. Tehnički je američka ekonomija već uronila u recesiju, s obzirom da je u poslednja dva tromesečja pala na kvartalnom nivou, ali zasad je ta recesija plitka.

Loše na tržište kapitala utiče i usporavanje rasta globalne ekonomije, na šta su prošle sedmice upozorili Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

Iz tih su razloga na većini evropskih berzi cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 odsto na 7.236 bodova, a pariski CAC 0,26 odsto na 6.061 bod. Frankfurtski DAX ojačao je 0,49 odsto na 12.803 boda.

  • MAJA

    21.9.2022 #1 Author

    Da je nesigurno jeste…Pa ko pukovnik a ko pokojnik

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...