investitori se povlače iz rizične imovine

U ovom trenutku akcije imaju „veći prostor za pad“ od kriptovaluta

BerzaNovacSvetVesti

30.8.2022 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U ovom trenutku akcije imaju „veći prostor za pad“ od kriptovaluta U ovom trenutku akcije imaju „veći prostor za pad“ od kriptovaluta
Bitcoin je u poslednja 24 časa trgovan u uskom opsegu od oko 20.000 dolara, sa investitorima koji su manje voljni da preuzmu velike rizike... U ovom trenutku akcije imaju „veći prostor za pad“ od kriptovaluta

Bitcoin je u poslednja 24 časa trgovan u uskom opsegu od oko 20.000 dolara, sa investitorima koji su manje voljni da preuzmu velike rizike nakon što je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) ponovio posvećenost američke centralne banke da nastavi da povećava kamatne stope u borbi protiv inflacije.

Vrednost najpoznatijeg svetskog digitalnog tokena porasla je dva odsto u ponedeljak na 20.412 dolara nakon trgovanja ispod tog okruglog broja tokom vikenda. Ostale kriptovalute su imale različite rezultate.

Većina akcija na Njujorškoj berzi je od petka beležila pad nakon sastanka centralnih bankara SAD u Džekson Holu. “Novac u ovom trenutku beži iz rizične imovine“, rekao je Cici Lu, izvršni direktor konsultantske firme Venn Link Partners, prenosi Bloomberg.

Nivo od 20.000 dolara delovao je kao “prag kočenja” za bitcoin kada je poslednjih meseci padao na najniže nivoe, ali je kriptovaluta poslednjih nedelja ipak napredovala.

Izvor: TradingView-Google

U avgustu je u jednom trenutku njegova vrednost u jednom trenutku dosegla i 25.000 dolara. Taj kratkotrajni uspon je prekinut kako se intenzivirala zabrinutost zbog povećanja kamatnih stopa, a bitcoin je pao za nekih 17 odsto od 15. avgusta.

Rizičnija aktiva je zabeležila nekoliko teških dana dok su trgovci vagali komentare predsedavajućeg Feda Pauela, koji je ponovio da je centralna banka spremna da nastavi sa monetarnim pooštravanjem, čak i pod rizikom od ekonomskog pada.

Ipak, s obzirom na to da je digitalna imovina bliža najnižem nivou u 2022. godini nego što su to akcije na Wall Streetu, “potencijal za smanjenje vrednosti akcija je zapravo veći nego za kriptovalute trenutno“, rekao je Mat Malej (Matt Maley), glavni tržišni strateg u Miller Tabak & Co.

Sa statističkim izveštajima o američkoj proizvodnji i broju zaposlenih, koji bi mogli da utiču na odluke centralnih bankara, ova nedelja bi mogla da bude “velika za kriptovalute“, napisala je Tami da Kosta (Tammy da Costa), analitičarka za DailyFXS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...