sa učešćem 1,9 odsto u ukupnoj populaciji

Građani Srbije prvi u regionu po ulaganju u kriptovalute

EUHi-techInvesticijeNovacRegionSrbijaU fokusuVesti

10.8.2022 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Građani Srbije prvi u regionu po ulaganju u kriptovalute Građani Srbije prvi u regionu po ulaganju u kriptovalute
Kriptovalute su dotakle dno na kraju prvog polugodišta ove godine, nakon čega je počeo njihov oporavak sa pretpostavkom da predstoji srednjoročni rast. Tržišta kriptovaluta... Građani Srbije prvi u regionu po ulaganju u kriptovalute

Kriptovalute su dotakle dno na kraju prvog polugodišta ove godine, nakon čega je počeo njihov oporavak sa pretpostavkom da predstoji srednjoročni rast. Tržišta kriptovaluta u SAD i Nemačkoj su najrazvijenija, dok Adria region zaostaje u kripto-investicijama. Od zemalja regiona, u odnosu na ukupan broj stanovnika, kriptovalute procentualno najviše poseduju građani Srbije i Slovenije.

Kriptovalute su pokazale značajnu volatilnost u 2022. godini, idući ruku pod ruku sa negativnim stavom globalnih investitora prema riziku, utvrdio je analitički tim Bloomberg Adria. Prema njihovima podacima, kripto je dotakao dno na kraju prve polovine 2022. godine, preokrenuvši od tada neke od svojih gubitaka iz prve polovine godine.

Bloomberg Galaxy Crypto indeks je u padu od 54 odsto od početka godine, ali je nedavno povećanje zabeležilo porast od 43 odsto u odnosu na dno na kraju prvog polugodišta 2022. godine, piše Bloomberg Adria.

Bitcoin je pao za 49 odsto od početka godine i porastao je za 32 odsto od sredine juna, kada je označio odgovarajuću najnižu vrednost za 2022. godinu. 

„Kriptovalute su skoro četiri puta volatilnije od S&P 500 berzanskog indeksa. Volatilnost se u uobičajenoj praksi uglavnom procenjuje putem standardne devijacije, koja pokazuje vrednost od 4,3 odsto od početka godine za Bloomberg Galaxy Crypto indeks naspram 1,3 odsto od početka godine za S&P 500, pri čemu je drugi već pokazatelj za rizičnu imovinu (budući da je to indeks akcija)“, navodi se u analizi.

Analitičari procenjuju da je nedavni veći rast u kriptovalutama snažno podstaknut time što investitori očigledno procenjuju da je većina negativnih fundamentalnih faktora već uračunata u cenu. To je u skladu sa uobičajenim razvojem na globalnim finansijskim tržištima (npr. S&P takođe raste poslednjih sedmica).

„Pretpostavlja se da postoji srednjoročni potencijal rasta s obzirom na atraktivni nivo cena za ulazak u kripto-imovinu“, navode analitičari.

Nedavni rast kriptovaluta dolazi sa oporavljenim interesom investitora – interesovanje za bitcoin sada je na najvišim nivoima od novembra 2021. godine, piše Bloomberg Adria.

Interesovanje odražava ukupan broj fjučers ugovora koje imaju učesnici na tržištu na kraju dnevnog trgovanja. To se koristi kao indikator za određivanje raspoloženja i snage tržišta mimo trendova u cenama.

Koliko građana ulaže u kriptovalute?

Prema podacima TripleA, Adria region zaostaje u pogledu kripto-investicija, s prosekom od 1,6 odsto kripto-investitora u odnosu na ukupnu populaciju. To je ispod proseka Evropske unije (EU), koji iznosi 3,3 odsto i daleko ispod razvijenijih tržišta kao što su SAD i Nemačka sa 14 odsto i šest odsto.

Foto: Unsplash.com

Investitori u Srbiji su uglavnom orijentisani na kriptovalute, sa učešćem od 1,9 odsto u ukupnoj populaciji. Nakon Srbije, najviše kriptovaluta imaju stanovnici Slovenije, njih 1,7 odsto od ukupne populacije, a slede ih stanovnici Hrvatske (1,6 odsto). U kriptovalute najmanje ulažu stanovnici BiH (1,4 odsto) i Makedonije (1,3 odsto), pokazuju podaci TripleA.

Na spisku vlasnika kriptovaluta u regionu najbrojniji su građani Srbije kojih ima 127.461, dok su na drugom mestu državljani Hrvatske kojih ima 61.553, dok ih je u Sloveniji 34.800.

Analitičari Bloomberg Adria dali su pregled negativnih i pozitivnih izgleda u budućnosti što se tiče tržišta kriptovaluta. Što se tiče negativnih izgleda, kretanje kriptovaluta zavisi od globalne ekonomije.

„Sve dok postoji pretpostavka da tek dolazi najslabiji period za globalnu ekonomiju, a posebno ako postoji neizvesnost da bi uporna inflacija plus geopolitički rizici mogli podstaći averziju prema riziku, izgledi za rizičniju imovinu, uključujući kripto će u osnovi biti negativni. Sporadični oporavak akcija i kriptovaluta zavisi od ispoljavanja recesije, odsnosno kada i koliko će duboka biti“, navodi glavni analitičar Bloomberg Adria Andrej Knez.

Što se tiče pozitivnih izgleda, on dodaje da bitcoin dobija zamah na putu da postane svetski prihvaćena imovina kao kolateral u finansijskim transakcijama.

„Najbolji razlog za to je, verovatno, taj što se njime nikada ne prestaje trgovati, odnosno bitcoinom se trguje i vikendom, za razliku od druge finansijske imovine“, ističe Knez.

Pozitivno je i to što podaci pokazuju da se bitcoin oporavljao, nakon što je dostigao dno od 50 odsto svog godišnjeg proseka.

„Bitcoin se oporavljao i rastao kada je dotakao polovinu svog 50-sedmičnog proseka (izračunato kao 50-sedmično prosečno kretanje). Svaki put u istoriji pad na oko 50 odsto svog 50-sedmičnog proseka znači izgradnju osnova za predstojeći rast“, utvrdili su analitičari.

Pozitivno je ocenjen i pad volatilnosti u odnosu na tehnološke akcije, jer dok se pre tvrdilo da je kriptovaluta vrlo promenjiva imovina, njena volatilnost opada.

Bloomberg Galaxy Crypto Index (BGCI) trenutno je oko dva puta promenljiviji (90-dnevni pregled) od Nasdaqa, što je u poređenju sa maksimumom od oko osam puta u julu – avgustu 2021. godine bolje u smislu stabilnosti i kao osnova za napredovanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...