investitori veruju da sledeći balon na tržištu kapitala neće biti u svetu kriptovaluta

Bitcoin će pre pasti na 10.000 nego ponovo uzleteti iznad 30.000 dolara

InvesticijeNovacSvetVesti

11.7.2022 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bitcoin će pre pasti na 10.000 nego ponovo uzleteti iznad 30.000 dolara Bitcoin će pre pasti na 10.000 nego ponovo uzleteti iznad 30.000 dolara
Pre je verovatno da će vrednost jednog bitcoina pasti na 10.000 dolara, čime bi više nego prepolovio svoju aktuelnu cenu, nego da će se... Bitcoin će pre pasti na 10.000 nego ponovo uzleteti iznad 30.000 dolara

Pre je verovatno da će vrednost jednog bitcoina pasti na 10.000 dolara, čime bi više nego prepolovio svoju aktuelnu cenu, nego da će se vratiti na 30.000 dolara ili iznad. Tako u ovom trenutku razmišlja čak 60 odsto od 950 anketiranih investitora u istraživanju MLIV Pulse. Doduše, četrdeset odsto njih zauzelo je potpuno suprotan stav, a treba imati u vodu da je vodeća svetska kriptovaluta završila prošlu sedmicu rastom od 12 odsto, nakon višemesečnog kraha.

Pretežno negativno predviđanje naglašava koliko su investitori u međuvremenu postali oprezni i pesimistični. Kripto industriju potresli su problematični zajmodavci, kolaps valuta i kraj politike “lakog novca” tokom pandemije koja je podstakla špekulativno ludilo na finansijskim tržištima, podseća

Oko dva biliona dolara je nestalo iz tržišne vrednosti kriptovaluta od kraja prošle godine, prema podacima koje je prikupio CoinGecko.

Maloprodajni investitori su se više bojali kriptovaluta nego njihove institucionalne kolege, pri čemu je skoro četvrtina njih proglasila ovu klasu imovine nevrednom. Profesionalni investitori su u anketiranju bili otvoreniji prema digitalnoj imovini.

Ali sve u svemu, ovaj sektor ostaje polarizirajući: dok je oko 28 odsto ukupnog broja ispitanika izrazilo snažno uverenje da su kriptovalute budućnost finansija, 20 odsto ih je reklo da su suštinski bezvredne.

Bitcoin je već izgubio više od dve trećine svoje vrednosti otkako je dostigao skoro 69.000 dolara u novembru i nije trgovao niže od 10.000 dolara od septembra 2020. godine.

“Vrlo je lako biti uplašen trenutno, ne samo u kripto, već generalno u svetu finansija“, ističe Džared Medfes (Jared Madfes), partner u Tribe Capital, firmi za procenu rizičnog kapitala. On je rekao da očekivanja o daljem padu bitcoina odražavaju “inherentni strah ljudi na tržištu“.

Slom kriptovaluta će verovatno dovesti do daljeg pritiska na vlade da pojačaju propise u industriji finansija. Ovakav nadzor većina ispitanika smatra pozitivnim, jer bi mogao da poboljša poverenje i dovede do šireg prihvatanja među institucionalnim i malim investitorima.

Pojedine centralne banke takođe razmatraju razvoj sopstvenih digitalnih valuta za upotrebu u digitalnim plaćanjima.

Ali ne očekuje se da će nedavni pad cena – niti potencijalni izazov centralnih banaka – značajno uzdrmati industriju svrgavanjem dva dominantna tokena, bitcoina i ethera. Većina ispitanika predviđa da će jedan od ta dva ostati pokretačka snaga u narednih pet godina, iako značajan udeo njih vidi da digitalne valute centralnih banaka preuzimaju ključnu ulogu.

“Bitcoin i dalje pokreće velike delove kriptoverze, dok ethereum gubi prednost“, rekao je Ed Moja (Ed Moya), viši tržišni analitičar u Oanda Corporation, brokeru na stranim valutama.

Postojalo je šire prihvatanje o specifičnoj tržišnoj niši koja se razvila oko nezamenljivih tokena (NFT). Ali sad ogromna većina ispitanih smatra da su to samo umetnički projekti ili statusni simboli, a samo devet procenata anketiranih ih doživljava kao priliku za investiranje.

Štaviše, onima koji traže sledeći balon cena imovine dobro bi bilo da potraže negde drugde, pošto špekulativne manije retko pogađaju istu klasu imovine dva puta zaredom. Na kraju krajeva, većina ispitanika očekuje da sledeći veliki skok bude u potpunosti nepovezan sa kriptovalutama, pri čemu se smatra da NFT, sledeća generacija interneta poznata kao veb3 i druge blokčejn tehnologije imaju male šanse da izazovu sledeću paniku na tržištu.

  • GOCA BG

    17.7.2022 #1 Author

    Mislim da se nikada nece ni oporaviti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...