Ministarstvo finansija utvrdilo kamate za pozajmice među povezanim licima za ovu godinu

Bolje dati kredit povezanoj firmi, nego na nivou grupe plaćati veći porez

BiznisBolji posaoPoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

24.3.2021 09:15 Autor: Gordana Bulatović 1

Bolje dati kredit povezanoj firmi, nego na nivou grupe plaćati veći porez Bolje dati kredit povezanoj firmi, nego na nivou grupe plaćati veći porez
Ministarstvo finansija donelo je pravilnik koji predviđa visinu kamata koje se obračunavaju na zajmove, odnosno kredite između povezanih lica. Utvrđene kamate, za koje se... Bolje dati kredit povezanoj firmi, nego na nivou grupe plaćati veći porez

Ministarstvo finansija donelo je pravilnik koji predviđa visinu kamata koje se obračunavaju na zajmove, odnosno kredite između povezanih lica. Utvrđene kamate, za koje se smatra da su određene u skladu sa principom „van dohvata ruke“, važe u ovoj godini.

Tako se za kratkoročne kredite u dinarima predviđa kamatna stopa od 3,69 odsto, dok je na dugoročne dinarske pozajmice ona 3,90 odsto. U slučaju da se između povezanih lica pozajmljuju sredstva indeksirana u evrima, na kratkoročnu pozajmicu kamata je 2,32 odsto, dok je na dugoročne kredite u evrima ili dinarske kredite indeksirane u evrima 2,83 odsto. Kada su u pitanju pozajmice u švajcarcima, predviđene su samo dugoročne pozajmice uz kamatu od 6,86 odsto. Zajmovi u dolarima u kratkom roku bi među povezanim licima trebalo da podrazumevaju kamatu od 1,57 odsto na kratkoročne, odnosno 4,01 odsto na dugoročne kredite.

Propisane kamatne stope primenjuju se za potrebe obračuna prihoda ili rashoda po osnovnu kamata za 2021. godinu, nezavisno od perioda iz kog krediti, odnosno pozajmice potiču.

Privrednici koji planiraju pozajmice od povezanih lica, prema odredbama Zakona o porezu na dobit pravnih lica mogu koristiti kamatne stope koje je propisalo Ministarstvo finansija ili primeniti opšta pravila o transfernim cenama, koja su predviđena zakonom. Poreski obveznici mogu izabrati samo jednu od navedene dve opcije, odnosno samo jedna opcija može se primeniti na sve kredite, odnosno pozajmice odobrene ili primljene od povezanih lica.

Poreski obveznici mogu primeniti propisane stope i prilikom određivanja visine kamate na koju je dozvoljeno primeniti olakšice iz ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Mada deluje da su utvrđene kamatne stope koje je za pozajmice između povezanih lica utvrdilo Ministarstvo finansija povoljnije nego kamate koje se trenutno koriste kod finansijskih instrumenata sa povezanim licima. Takođe, kod firmi koje su izložene značajnom ili dugoročnom finansiranju od strane povezanih lica, moguće je, napominju stručnjaci, da se primene pravila o transfernim cenama, jer ona, u ovim slučajevima, pružaju veći stepen izvesnosti u pogledu budućeg poreskog tretmana.

Kako su pozajmice ili transferne cene uobičajene u saradnji među povezanim licima, pa čak multinacionalke imaju i posebne firme koje se za kompletan sistem bave samo pitanjem kreditiranja, važno je da se unapred utvrdi koji su razlozi za pozamicu – da li je u pitanju istinska potreba za finansiranjem ili optimalizacija poreza na dobit ili po odbitku na nivou grupe.

Za povezana lica je uobičajno i davanje pozajmica bez naplate kamate. Međutim, ovaj vid kreditiranja povezane firme može biti uzrok značajno više plaćenih poreza na nivou grupe. Zato ugovaranje cene „van dohvata ruke“ unapred daje mogućnost za značajnu poresku optimalizaciju.

„Treba reći i da beskamatne pozajmice imaju različiti tretman kod davaoca i primaoca. Tako je, recimo, davalac pozajmice u obavezi da uveća svoju oporezivu dobit za iznos kamate „van dohvata ruke“, dok primalac istu ne može umanjiti“, mišljenje je Ministarstva finansija.

U ovom slučaju, dolazi do povećanja poreske osnovice na nivou grupe.

Kamatne stope koje je propisalo Ministarstvo finansija važe do kraja ove godine.

.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...