KONTROVERZNA ODLUKA RUDARSKE KOMPANIJE

Bonus za odlazećeg direktora Rio Tinto Group, odgovornog za katastrofu u Australiji

SvetVesti

7.5.2021 14:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bonus za odlazećeg direktora Rio Tinto Group, odgovornog za katastrofu u Australiji Bonus za odlazećeg direktora Rio Tinto Group, odgovornog za katastrofu u Australiji
Akcionari kompanije Rio Tinto Group pobunili su se protiv odluke rukovodstva da se odlazećem izvršnom direktoru Žan-Sebastijanu Žaku (Jean-Sébastien Jacques) isplati bonus u iznosu... Bonus za odlazećeg direktora Rio Tinto Group, odgovornog za katastrofu u Australiji

Akcionari kompanije Rio Tinto Group pobunili su se protiv odluke rukovodstva da se odlazećem izvršnom direktoru Žan-Sebastijanu Žaku (Jean-Sébastien Jacques) isplati bonus u iznosu 7,2 miliona funti, što je najveća finansijska nagrada ikada, uprkos tome što je odgovoran za uništavanje svetih arheoloških lokaliteta u Jukanu u Australiji.

Deoničari su glasali sa 61 odsto glasova protiv nagrađivanja bivšeg direktora sumom koja predstavlja 20 odsto njegove zarade iz prošle godine, prenosi Guardian. Žak je podneo ostavku na dužnost u septembru prošle godine nakon miniranja 46.000 godina stare pećine u kojoj su nekada živeli Aboridžini i koja je njihova svetinja.

Bivšem rudarskom šefu oduzeti su bonusi u iznosu 2,7 miliona funti nakon katastrofe, ali je preostala suma koja treba da mu bude isplaćena najviši paket plata za vreme dok je bio izvršni direktor. Njemu je isplaćeno i dodatnih 519.000 funti za pet meseci ove godine i 215.000 funti za neiskorišćen odmor.

Foto: Youtube screenshot


Istovremeno, smenjeni visoki rukovodioci, šef korporativnih odnosa Simon Niven (Simone Niven) i šef za vađenje rude gvožđa Kris Solzberi (Chris Salisbury) dobili su „beneficije za otkaz“ u vrednosti 719.000, odnosno 934.000 funti.

Glasanje akcionara bila je najznačajnija pobuna akcionara u Velikoj Britaniji ove godine, ali njihova poruka je savetodavna, a ne obavezujuća, što znači da verovatno neće doći do promene odluke o isplati bonusa. Predsedavajući kompanije Rio Tinto Sajmon Tompson (Simon Thompson) naveo je da razume njihov osećaj nezadovoljstva.

Tompson je rekao investitorima na godišnjem sastanku deoničara da je odgovoran za katastrofu i da će iskoristiti preostalo vreme u kompaniji da osigura da se uništenje mesta takvog kulturnog značaja nikada ne ponovi. On je dodao da se neće kandidovati za reizbor iduće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...