BDP porastao 1,4 odsto

Brazilska ekonomija nadmašila prognoze u drugom kvartalu

SvetVesti

4.9.2024 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brazilska ekonomija nadmašila prognoze u drugom kvartalu Brazilska ekonomija nadmašila prognoze u drugom kvartalu
Bruto domaći proizvod (BDP) Brazila porastao je 1,4 odsto u drugom kvartalu ove godine u poređenju sa prvim, pri čemu je najveća ekonomija Latinske... Brazilska ekonomija nadmašila prognoze u drugom kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) Brazila porastao je 1,4 odsto u drugom kvartalu ove godine u poređenju sa prvim, pri čemu je najveća ekonomija Latinske Amerike nadmašila očekivanja tržišta. Rast u industrijskom i uslužnom sektoru posebno je doprineo oživljavanju brazilske privrede.

Analitičari Brazila, čija se ekonomija kretala oko stagnacije u drugoj polovini prošle godine, u proseku su predviđali rast od 0,9 odsto za drugi kvartal ove godine, prenela je francuska novinska agencija AFP, piše Seebiz.

Rebeka Palis (Rebeca Palis), analitičarka Brazilskog instituta za geografiju i statistiku (IBGE), rekla je u saopštenju da poljoprivreda više ne pokreće privredni rast nakon pada od 2,3 odsto. Industrija se ističe u drugom kvartalu, posebno struja i gas, voda, odvodnja, upravljanje otpadom i građevinarstvo, rekla je ona.

To je doprinelo i rastu potrošnje stanovništva i države, što je podstaknuto poboljšanjem uslova na tržištu rada, smanjenjem kamatnih stopa i dostupnošću kredita.

Istovremeno, brazilski statističari su korigovali rast u prvom kvartalu ove godine sa jedan odsto na 0,8 odsto.

Brazilski BDP porastao je za 3,3 odsto između aprila i juna ove godine u poređenju sa drugim kvartalom prošle godine. Vlada za ovu godinu predviđa privredni rast od 2,5 odsto, što je nešto iznad tržišnih očekivanja od 2,46 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.