Regulisanje prekograničnog pristupa banaka izvan EU

Brisel predlaže ukidanje kreditiranja iz inostranstva

BankeEUNovacVesti

22.11.2021 13:50 Autor: Vladimir Jokanović 0

Brisel predlaže ukidanje kreditiranja iz inostranstva Brisel predlaže ukidanje kreditiranja iz inostranstva
Brisel planira da blokira niz nacionalnih aranžmana koji omogućavaju bankama izvan Evropske unije da prodaju svoje usluge unutar nje. Ovaj predlog Evropske komisije zadao... Brisel predlaže ukidanje kreditiranja iz inostranstva

Brisel planira da blokira niz nacionalnih aranžmana koji omogućavaju bankama izvan Evropske unije da prodaju svoje usluge unutar nje.

Ovaj predlog Evropske komisije zadao bi udarac zajmodavcima u Londonu, koji se oslanjaju na evropske aranžmane kako bi ublažili uticaj Brexita.

Predlog EK, ukoliko bude usvojen, zaustavio bi skoro svu prekograničnu prodaju iz zemalja koje nisu članice EU. S druge strane, banke su zainteresovane za prekogranični pristup EU jer je jeftinije i jednostavnije trgovati iz svojih međunarodnih centara bez preseljenja kapitala i osoblja, prenosi FT.

Suzbijanje prekograničnog kreditiranja je deo pokušaja da se pojednostavi način na koji globalne banke rade u EU. To je deo direktive EK o kapitalnim zahtevima koja će dati pravni osnov najnovijim globalnim standardima za kapital banaka i okončati neslaganja u onome što različiti nacionalni regulatori dozvoljavaju.

Zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) postali su zabrinuti zbog nedavnog naglog porasta upotrebe nacionalnih aranžmana nakon Brexita za obavljanje prekograničnih poslova. Prekogranične dozvole već dugo koriste banke da sedištem u SAD, Švajcarskoj i Aziji za neke od svojih aktivnosti u EU.

ECB je upozorila u septembru da banke ne bi trebalo da koriste prekogranične režime „kao sredstvo za obavljanje velikog obima aktivnosti u EU u uobičajenom poslovnom okruženju“. Britanski komentatori navode da evropske vlasti nastoje da pojačaju nadzor nad finansijskim uslugama i bankarskim aktivnostima u EU.

Predlog Brisela jača postojeća pravila EU da banke iz zemalja koje nisu njene članice treba da imaju filijalu ili pravno lice u državi članici u kojoj žele da posluju. Nacionalni režimi pristupa najfleksibilniji su u Irskoj i Luksemburgu.

Predlog EK trebalo bi da bude odobren u Evropskom parlamentu i Savetu EU da bi stupio na snagu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...