SUDSKI EPILOG NEPOVERENJA IZMEĐU EU I FARMACEUTSKE KUĆE

Brisel zahteva milijarde evra odštete od kompanije AstraZeneca

EUNovacU fokusuVesti

27.5.2021 11:57 Autor: Vladimir Jokanović 4

Brisel zahteva milijarde evra odštete od kompanije AstraZeneca Brisel zahteva milijarde evra odštete od kompanije AstraZeneca
Evropska unija zahteva od farmaceutske kompanije AstraZeneca odštetu koja bi potencijalno mogla da se meri u milijardama evra. Evropska komisija traži da kompanija plati... Brisel zahteva milijarde evra odštete od kompanije AstraZeneca

Evropska unija zahteva od farmaceutske kompanije AstraZeneca odštetu koja bi potencijalno mogla da se meri u milijardama evra. Evropska komisija traži da kompanija plati kaznu od 10 evra dnevno po dozi, ukoliko ne bude isporučila dodatnih 20 miliona vakcina protiv korona virusa do kraja juna.

Zahtev je deo tužbe koju je pokrenula EK u pokušaju da prinudi kompaniju AstraZeneca da isporuči 90 miliona doza vakcine u drugom kvartalu ove godine umesto najavljenih 70 miliona, prenosi FT. Sudska parnica predstavlja eskalaciju višemesečnog spora između EU i švedske farmaceutske kompanije zbog kašnjenja isporuka vakcina.

Evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders (Didier Reynders) odbacio je ideju da bi Brisel mogao da započne pregovore o novom ugovoru sa AstraZenecom, dok sud trenutno procenjuje da li je kompanija prekršila postojeći dogovor o isporuci vakcina protiv korona virusa.

Foto: Youtube screenshot

AstraZeneca je negirala optužbe, najavljujući da će se odlučno braniti na sudu. Na pitanje da li EK ima planove da pregovara o novom ugovoru sa švedskom kompanijom, Rejnders je rekao: „Trenutno ne. Besmisleno je razmišljati o novom ugovoru“, prenosi CNBC. Advokati EU istakli su u sudu u Briselu, gde se vodi postupak, da AstraZeneca nije ni pokušala da poštuje ugovor.

Prvobitno se očekivalo da će AstraZeneca isporučiti Evropskoj uniji 300 miliona doza vakcine u prvih šest meseci ove godine, ali je tu ponudu smanjila na 100 miliona, navodno zbog problema u proizvodnji. EK traži od suda da naloži kompaniji isporuku ne manje od 120 miliona doza.

Brisel tvrdi da AstraZeneca treba da nadoknadi nedostatak uzimajući 50 miliona doza sa zaliha iz drugih proizvodnih pogona, koji su u ugovoru između dve strane navedeni kao mogući izvori proizvodnje. Oko 40 miliona doza proizvedeno je u Velikoj Britaniji, a ostatak u SAD, gde ova vakcina još nije registrovana za upotrebu.

Foto: Tanjug/AP

Advokati EU tvrde da je AstraZeneca odlučila da proizvodnju na svojoj lokaciji u Oksfordu rezerviše za Veliku Britaniju. „Ovo je krajnje ozbiljno. AstraZeneca nije iskoristila sva raspoloživa sredstva. Postoje dvostruki standardi u načinu na koji se (kompanija) odnosi prema Velikoj Britaniji i državama članicama“, navedeno je u obrazloženju tužbe, prenosi Euronews.

Pravni tim farmaceutske kompanije insistirao je u sudu na činjenici da je proizvodnja vakcine složen proces. „Ovo nije ugovor o proizvodnji cipela ili majica“, navedeno je u izjavi advokata, koji ističu da je kompanija uložila „najbolje razumne napore“ da bi ispunila predviđeni raspored isporuke.

Foto: Tanjug/AP

Izvršni direktor kompanije AstraZeneca Paskal Sorio (Pascal Soriot) rekao je da je bio „peh“ što su se lokacije koje snabdevaju EU borile sa proizvodnim problemima, dok druge poput one u Južnoj Koreji nisu. On je početkom ove godine negirao tvrdnje da su doze vakcina namenjene EU preusmerene u Veliku Britaniju zbog bolje ponude.

Presuda u belgijskom sudu očekuje se sledećeg meseca, a EK je podnela zahtev za pokretanje odvojenog pravnog postupka za naknadu štete zbog, kako je navedeno, ukupnog propusta kompanije AstraZeneca da ispuni svoj deo ugovorenih obaveza. Farmaceutska kuća pokušaće da ospori tu tvrdnju.

  • Anna

    27.5.2021 #1 Author

    Trebali bi zapravo da se obrate nama. Sigurna sam da bi Srbija mogla u najkraćem roku da obezbedi zahtevani broj vakcina! 😉😉😉

    Odgovori

  • GocaBG

    27.5.2021 #2 Author

    Sve je na kraju politika…

    Odgovori

  • Danijela

    27.5.2021 #4 Author

    Svako gleda svoj interes.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...