Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Investicije u priobalne vetroparkove dostigle rekordnih 26,3 milijarde evra prošle godine

Britanija najviše ulaže u vetroenergiju u Evropi

BiznisEkologijaInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

14.4.2021 10:15 Autor: Aleksandra Vasić 0

Britanija najviše ulaže u vetroenergiju u Evropi Britanija najviše ulaže u vetroenergiju u Evropi
Velika Britanija je zauzela prvo mesto u Evropi po ulaganjima u elektrane na vetar u 2020. godini, sa iznosom od 13 milijardi evra, prema... Britanija najviše ulaže u vetroenergiju u Evropi

Velika Britanija je zauzela prvo mesto u Evropi po ulaganjima u elektrane na vetar u 2020. godini, sa iznosom od 13 milijardi evra, prema izveštaju organizacije WindEurope.

Od ukupnih lanjskih ulaganja u ovaj sektor širom Starog kontinenta, vrednih 43 milijarde evra, Holandija je investirala skoro osam milijardi evra, našavši se na poziciji broj dva, a slede Francuska sa 6,5 milijardi, Nemačka sa 4,3 milijarde, dok je Turska peta sa 1,6 milijardi evra, prenosi agencija Anadolija.

Izveštaj o finansiranju i ulaganjima u evropsku industriju vetra u 2020. godini pokazuje da su investicije u priobalne vetroparkove dostigle lani rekordnih 26,3 milijarde evra, dok su investicije u nove kopnene vetroparkove iznosile 16,5 milijardi evra.

Komentarišući izveštaj, izvršni direktor WindEurope Gil Dikson ocenio je da bi vlade u Evropi trebalo da podstaknu ulaganja u vetroenergiju pojednostavljenjem postupka izdavanja dozvola kako bi ostvarile klimatske i energetske ciljeve, dodajući da u suprotnom ne vidi svrhu od povećanja navedenih ciljeva.

„Tehnologija je dostupna. Novac je dostupan. Ali nedostaju prave politike, posebno u vezi sa dozvolama za nove vetroparkove za šta su pravila i postupci suviše složeni“, rekao je on.

Prema izveštaju, većina investicija obezbeđuje se putem bankraskih kredita, pri čemu dužničko finansiranje iznosi između 70 i 90 odsto, dok se preostalih 10 do 30 procenata obezbeđuje na tržištima kapitala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...