Nema potrebe da kamatne stope rastu ubrzanim tempom

Britanski bankari veruju da će inflacija „sama sebe ugušiti“

BankeNovacSvetVesti

18.3.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Britanski bankari veruju da će inflacija „sama sebe ugušiti“ Britanski bankari veruju da će inflacija „sama sebe ugušiti“
Koliko god paradoksalno zvučalo, rastuće cene energije i robe možda će „obaviti posao“ za britansku monetarnu politiku. To su faktori koji definitivno usporavaju privredni... Britanski bankari veruju da će inflacija „sama sebe ugušiti“

Koliko god paradoksalno zvučalo, rastuće cene energije i robe možda će „obaviti posao“ za britansku monetarnu politiku. To su faktori koji definitivno usporavaju privredni rast, a prema proceni centralne banke Ujedinjenog Kraljevstva, pomoći će u obuzdavanju pritiska na povećanje cena na duži rok.

To je argument koji kreatori politike na čelu sa guvernerom Endruom Bejlijem (Andrew Bailey) iznose već nekoliko nedelja, a takođe jedan od razloga zašto je Bank of England skinula naglo povećanje kamatnih stopa sa stola i ublažila svoje smernice o smeru svoje politike na glasanju u martu, kada je povećala troškove zaduživanja za četvrtinu poena na 0,75 odsto.

Zapisnici sa sastanka potvrđuju način razmišljanja koji se pojavio poslednjih nedelja, uz podršku ekonomista i istraživačkih grupa, da inflacija može da „zaseje seme sopstvene propasti“, piše Bloomberg.

Ideja je da što je inflacija veća, to više smanjuje životni standard i smanjuje potrošačku moć domaćinstava. Uništavanjem potražnje, nezaposlenost raste, a rast usporava, ostavljajući kompanije manje sposobnim da povećaju cene.

S druge strane, smanjenjem potražnje za drugim dobrima, skok cena energije postaje dezinflatorni. Kao rezultat toga, kamatne stope ne moraju rasti tako brzo ili tako daleko, pod pretpostavkom da se inflatorna očekivanja potrošača drže pod kontrolom.

Sve to objašnjava zašto se rasprava o tome da li BoE treba da poveća stope za pola poena završila. Nijedan član odbora centralne banke nije glasao za veće povećanje ove nedelje, što je veliki kontrast u odnosu na februar, kada su to učinila četiri člana devetočlane komisije.

Trenutni put BoE podržava i Aleks Brazier (Alex Brazier), bivši visoki zvaničnik u centralnoj banci koji sada služi kao zamenik direktora BlackRock Investment Instituta. On je ukazao da su inflatorni izgledi koji se brzo pogoršavaju dovoljni da izazovu pitanja o oporavku, kako za BoE, tako i za Evropsku centralnu banku.

„Pod uslovom da inflatorna očekivanja ostanu usidrena, šok tražnje će kasnije smanjiti inflaciju“, rekao je Brazier.

  • DANIJELA

    18.3.2022 #1 Author

    Nadamo se svi da ce se prognoze obistiniti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.3.2022 #2 Author

    Bas da vidimo da li ce tako biti…

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    19.3.2022 #3 Author

    Pa da, klin se klinom izbija.

    Odgovori

  • MAJALG

    19.3.2022 #4 Author

    Ne bih puno verovala Britancima, mada ne brinem ja za njihovu ekonomiju… koliko.su naroda pokorili i pokrali normalno je da su mocni.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #5 Author

    Apsolutno nije opravdano da kamate rastu.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    20.3.2022 #6 Author

    Nadamo se da su u pravu!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...