Peking umiruje investitore

Kina najavila podsticanje ekonomije u prvom kvartalu

NovacSvetVesti

17.3.2022 16:15 Autor: Vladimir Jokanović 4

Kina najavila podsticanje ekonomije u prvom kvartalu Kina najavila podsticanje ekonomije u prvom kvartalu
Kineski vicepremijer i najbliži ekonomski savetnik predsednika Liu He, najavio je da će vlada u Pekingu preduzeti mere za „podsticanje ekonomije u prvom tromesečju“,... Kina najavila podsticanje ekonomije u prvom kvartalu

Kineski vicepremijer i najbliži ekonomski savetnik predsednika Liu He, najavio je da će vlada u Pekingu preduzeti mere za „podsticanje ekonomije u prvom tromesečju“, kao i da će uvesti „politike koje su povoljne za tržište“. On nije precizirao koje će konkretno mere biti preduzete.

Liu je pokušao da umiri investitore, rekavši da će Peking preduzeti mere za podršku ekonomiji i finansijskim tržištima nakon oštrog pada vrednosti i rasprodaje kineske imovine, koja se ubrzala nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Financial Times.

Komitet za finansijsku stabilnost i razvoj pri Državnom savetu Kine održao je u sredu sastanak, kojim je predsedavao Liu, pozivajući na donošenje mera koje bi obezbedile da se glavni ekonomski pokazatelji zemlje održe u odgovarajućem opsegu i da se održi stabilan rad tržišta kapitala.

Moraju se preduzeti konkretnije radnje za jačanje privrede u prvom kvartalu, zaključeno je na sastanku, uz napomenu da monetarna politika treba da preuzme inicijativu da se izbori sa situacijom, dok bi novi krediti trebalo da održe odgovarajući rast, prenosi Sinhua.

O uredbi o kineskim firmama koje se nalaze na američkoj listi, navedeno je da su kineska i američka regulatorna tela održala dobru komunikaciju i postigla napredak. Dve strane rade na konkretnom planu saradnje. Za preduzeća koja se bave nekretninama neophodno je predložiti efikasna rešenja za prevenciju i ublažavanje rizika poslovanja i promeniti pristup.

Investitori u Šangaju, Šenženu i Hong Kongu, kao i u kineskim kompanijama koje se nalaze na američkoj berzi, zabrinuti su zbog usporavanja ekonomskog rasta, inflatornih potresa zbog ukrajinskog rata i dugotrajnog pritiska kineske administracije na brzo rastuće kompanije u sektorima tehnologije, obrazovanja i imovine.

  • STRELAC

    17.3.2022 #1 Author

    Kina ce i izvuci najvecu korist iz ovog sumanutog rata.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.3.2022 #2 Author

    Velesila,finansijski jaka i stabilna…

    Odgovori

  • ZVE84

    17.3.2022 #3 Author

    Kinezi brzo misle i brzo rade… Nema zime za njih!

    Odgovori

  • Milovan94

    20.3.2022 #4 Author

    Kini je ekonomija najbitnija, tako da će je uvek podsticati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...