Proizvođač cigareta uknjižio skoro milijardu funti za prebacivanje poslovanja iz Rusije

British American Tobacco beleži pad prihoda od 30 odsto

NovacPoslovanjeVesti

27.7.2022 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

British American Tobacco beleži pad prihoda od 30 odsto British American Tobacco beleži pad prihoda od 30 odsto
Kompanija British American Tobacco objavila je da je u prvoj polovini godine imala pad profita od 30 odsto pre oporezivanja, nakon što je uknjižila... British American Tobacco beleži pad prihoda od 30 odsto

Kompanija British American Tobacco objavila je da je u prvoj polovini godine imala pad profita od 30 odsto pre oporezivanja, nakon što je uknjižila naknadu za svoje poslovanje u Rusiji od skoro milijardu funti.

Iz kompanije koja proizvodi cigarete saopšteno je da će za prebacivanje poslovanja na svog distributera SNS u Rusiji primiti 957 miliona funti.

S druge strane, profit ove kompanije u šest meseci zaključno sa 30. junom pre oporezivanja iznosi 3,1 milijardu funti, što je pad u odnosu na 4,4 milijarde funti u istom periodu prošle godine, dok su operativne marže izgubile oko 12 procentnih poena, pa iznose 28,6 odsto. Prihodi kompanije su porasli za 5,7 odsto, na 12,9 milijardi funti, piše Financial Times.

“Naravno, nismo imuni na rastuće makroekonomske pritiske koje je pogoršao sukob u Ukrajini”, navodi generalni direktor kompanije British American Tobacco Džek Bols (Jack Bowles), dodajući da je grupa na “dobroj poziciji da se usklađuje sa nestabilnim okruženjem, zahvaljujući svom brendu, operativnoj spremnosti i kontinuiranim snažnim prilivom novca”.

U kompaniji su potvrdili da su na putu da ispune očekivanja za ovu godinu, bez obzira na transfer poslovanja iz Rusije. Takođe, iz grupe je saopšteno da se očekuje da će se obim čitave duvanske industrije, zbog neizvesnosti koju izaziva rusko-ukrajinski sukob, biti smanjen za tri odsto.

Vrednost akcija kompanije British American Tobacco je na jutarnjem trgovanju porasla za 0,5 odsto, na 34,85 funti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...