Jačanje američke valute za investitore ima dobe i loše strane

Snažan rast Wall Street indeksa podstaknut kompanijskim rezultatima

BerzaNovacSvetVesti

20.7.2022 11:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Snažan rast Wall Street indeksa podstaknut kompanijskim rezultatima Snažan rast Wall Street indeksa podstaknut kompanijskim rezultatima
Na Wall Streetu su berzanski indeksi snažno porasli jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija. Dow Jones... Snažan rast Wall Street indeksa podstaknut kompanijskim rezultatima

Na Wall Streetu su berzanski indeksi snažno porasli jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones je porastao 2,43 odsto na 31.827 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,76 odsto na 3.936 bodova, a Nasdaq indeks 3,11 odsto na 11.713 bodova, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz

Snažan rast indeksa objašnjava se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, između ostalih naftne kompanije Halliburton i proizvođača igračaka Hasbro. Johnson & Johnson takođe je objavio podatak o većoj zaradi nego što se očekivalo, ali cena akcije te farmaceutske kompanije pala je, jer je smanjila procene prihoda u ovoj godini zbog snažnog rasta kursa dolara, što će negativno uticati na prodaju.

Vrednost dolara prema korpi šest najvažnijih svetskih valuta porasla je od početka godine više od deset odsto, što čini proizvode američkih proizvođača skupljima na stranim tržištima.

IBM je procenio da bi snažan dolar mogao „skratiti“ kompanijine prihode ove godine za otprilike 3,5 milijardi dolara. Stoga je cena akcije tog tehnološkog diva pala, uprkos većoj kvartalnoj zaradi nego što se očekivalo.

I većina ostalih kompanija objavila je podatke o većim zaradama nego što se očekivalo.

Analitičari procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju ostvarile 5,8 odsto veću dobit nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Očekuje se dalje povećanje kamatnih stopa američke centralne banke za 0,75 procentnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja je dostigla najviši nivo u više od 40 godina.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,01 odsto na 7.296 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,69 odsto na 13.308 bodova, a pariski CAC 1,79 odsto na 6.201 bod.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...