Slabljenje poslovanja američkih banaka

Profit banke Goldman Sachs prepolovljen u drugom kvartalu

BankeNovacSvetVesti

18.7.2022 15:47 Autor: Vladimir Jokanović 6

Profit banke Goldman Sachs prepolovljen u drugom kvartalu Profit banke Goldman Sachs prepolovljen u drugom kvartalu
Goldman Sachs je prijavio pad profita u drugom kvartalu tekuće godine za 47 odsto, jer je bankarski gigant sa Wall Streeta pretrpeo usporavanje naknada... Profit banke Goldman Sachs prepolovljen u drugom kvartalu

Goldman Sachs je prijavio pad profita u drugom kvartalu tekuće godine za 47 odsto, jer je bankarski gigant sa Wall Streeta pretrpeo usporavanje naknada za investiciono bankarstvo i pad prihoda u upravljanju imovinom. Prihodi banke opali su za 23 odsto u istom periodu.

Goldman Sachs je izvestio je o neto prihodu od 2,9 milijardi dolara ili 7,73 dolara po akciji, što je pad sa 5,5 milijardi dolara, odnosno sa 15,02 dolara po akciji u istom periodu prošle godine, ali je bolje od očekivanja, prenosi Financial Times. Vrednost akcija Goldman Sachs banke porasle su odmah za 4,1 odsto u pretprodajnom trgovanju.

Banka je ostvarila profit i prihod koji su premašili procene analitičara, jer su trgovci sa fiksnim prihodom ostvarili oko 700 miliona dolara više nego što su ekonomski stručnjaci predvideli.

Prema njihovim procenama zarada je trebalo da bude 6,58 dolara po akciji, a prihod 10,86 milijardi dolara, umesto ostvarenih 11,86.

Operacije banke sa fiksnim prihodom generisale su 3,61 milijardu dolara, što je takođe više od procene analitičara od 2,89 milijardi. Prihodi od akcija banke porasli su za 11 odsto na ukupno 2,86 milijardi dolara, dok su stručne procene najavile 2,68 milijardi, prenosi CNBC.

„Ostvarili smo solidne rezultate u drugom kvartalu jer su nam se klijenti obraćali zbog naše stručnosti i izvršenja“ u izazovnim tržišnim uslovima, saopštio je Goldman Sachs. Banka je istakla da uprkos povećanoj nestabilnosti i neizvesnosti ostaje sposobna da ostvaruje dugoročne i sve veće prihode za akcionare.

Goldman Sachs ima tradiciju da nadmašuje druge banke tokom perioda visoke nestabilnosti, što pokazuju snažnim rezultatima zarade sa fiksnim prihodima. Ipak, slično drugim velikim bankama, kao što su JP Morgan Chase i Morgan Stanley, Goldman Sachs je takođe zabeležila strmoglavi pad prihoda od konsultantskih usluga, a njen prihod od investicionog bankarstva opao je za 41 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...