Nemački zajmodavci u centru "ekonomske oluje"

Izveštaji velikih evropskih banaka imaće presudan uticaj na odluke ulagača

AnalizaBankeEUNovacVesti

22.7.2022 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Izveštaji velikih evropskih banaka imaće presudan uticaj na odluke ulagača Izveštaji velikih evropskih banaka imaće presudan uticaj na odluke ulagača
Evropske banke, suočavajući se sa potencijalnom “ekonomskom olujom” i rastom cena kreditiranja po prvi put u više od 10 godina, spremne su da otkriju... Izveštaji velikih evropskih banaka imaće presudan uticaj na odluke ulagača

Evropske banke, suočavajući se sa potencijalnom “ekonomskom olujom” i rastom cena kreditiranja po prvi put u više od 10 godina, spremne su da otkriju svoje slabe tačke investitorima u izveštajima u vezi sa ovogodišnjim poslovanjem.

One su već morale da usklade svoje operacije sa rastućom inflacijom i povećanim kamatnim stopama, koje već neko vreme vrše pritisak na zajmodavce, a potom i sa ratom u Ukrajini koji potresa čitavu Evropu.

Izveštaji banaka kao što su UBS, Deutsche Bank, Credit Suisse, BNP Paribas i UniCredit koji će biti objavljeni sledeće nedelje, mogli bi biti od presudnog značaja za odluke ulagača, piše Reuters.

S jedne strane, više kamatne stope su korisne za banke jer im omogućavaju da pozajmice naplate više, ali to sve pada u vodu ukoliko klijenti, na koje rastuće cene i troškovi pozajmice vrše pritisak, ne mogu da ih otplate.

Teški ekonomski uslovi navode ulagače da budu obazriviji, što znači da će evropske banke, kao i njihova konkurencija iz Sjedinjenih Američkih Država, zarađivati manje novca sklapanjem ugovora i prodajom investicionih proizvoda.

U centru “oluje” nalaze se nemačke banke zbog toga što ova država zavisi od ruskih energenata, te će njena ekonomija biti teško pogođena nestašicom energenata bilo koje vrste.

  • kaćica

    23.7.2022 #1 Author

    Onda neka svi razmisle pre nego sto uloze.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.7.2022 #2 Author

    Ekonomija im je tesko pogodjena zbog energenata,zato se sve ovo i desava…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    24.7.2022 #3 Author

    Čekamo kvartalni presek, biće velikih promena

    Odgovori

  • TEA02

    4.8.2022 #4 Author

    Pa svi ulagaci gledati gde i u sta ulazu. Sto vise informacija to je bolje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...