Američki lanac brze hrane platio cenu sankcija

Gubitak McDonald’s-a od napuštanja Rusije 1,2 milijarde dolara

SvetVesti

27.7.2022 13:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Gubitak McDonald’s-a od napuštanja Rusije 1,2 milijarde dolara Gubitak McDonald’s-a od napuštanja Rusije 1,2 milijarde dolara
Američka kompanija McDonald’s izgubila je 1,2 milijarde dolara zbog povlačenja iz Rusije, prema podacima iz izveštaja američke kompanije. Kako se navodi, troškovi pre oporezivanja... Gubitak McDonald’s-a od napuštanja Rusije 1,2 milijarde dolara

Američka kompanija McDonald’s izgubila je 1,2 milijarde dolara zbog povlačenja iz Rusije, prema podacima iz izveštaja američke kompanije.

Kako se navodi, troškovi pre oporezivanja u vezi sa prodajom poslovanja u Rusiji iznosili su 1,2 milijarde dolara za kvartal i 1,3 milijarde dolara za šest meseci, prenosi Komersant. Ukupni profit kompanije smanjen je u drugom kvartalu za tri odsto n 5,72 milijarde dolara u odnosu na isti period prošle godine.

Kompanija McDonald’s najavila je u martu da će privremeno zatvoriti svih svojih 850 restorana u Rusiji. Kompanija je 16. maja najavila prodaju svog poslovanja u Rusiji i potpuno povlačenje sa ruskog tržišta. Bivši restorani McDonald’s sada rade u Rusiji pod nazivom „Ukusno i tačka“.

Ruski biznismen Aleksandar Govor, koji je upravljao sa 25 McDonald’s restorana u Sibiru, preuzeo je sve restorane i osoblje američke kompanije u Rusiji i nastaviće da ih vodi pod novim nazivom, saopštio je u maju američki lanac brze hrane. McDonald’s nije obelodanio prodajnu cenu, ali je upozorio investitore da će za preuzimanje biti potrebno više od milijardu evra.

Uslovi kupoprodaje predvideli su da novi vlasnik najmanje dve godine zadrži 62.000 zaposlenih koji su radili za McDonald’s sa postojećom platom, a da se korporativnom osoblju isplaćuju zarade dok se ne zaključi posao prenosa vlasništva. Rukovodstvo američke kompanije ocenilo je odluku o prodaji ruskog poslovanja kao „izuzetno tešku“.

Otvaranje prvog McDonald’s restorana u Moskvi 1990. godine simbolizuje otapanje hladnoratovskih tenzija. Godinu dana kasnije Sovjetski Savez je rasformiran, a Rusija je otvorila svoju ekonomiju za kompanije sa Zapada, podseća BBC. Više od tri decenije kasnije McDonald’s je postao jedna od zapadnih korporacija koje se povlače iz Rusije, zbog nemogućnosti rada u uslovima sankcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...