Odlazak posle 31 godine

McDonald’s prodaje poslovanje u Rusiji

NovacVesti

16.5.2022 13:49 Autor: Vladimir Jokanović 12

McDonald’s prodaje poslovanje u Rusiji McDonald’s prodaje poslovanje u Rusiji
Kompanija McDonald’s saopštila je u ponedeljak da je započela proces prodaje svog poslovanja u Rusiji, koje uključuje 850 restorana sa 62.000 zaposlenih. Američki lanac... McDonald’s prodaje poslovanje u Rusiji

Kompanija McDonald’s saopštila je u ponedeljak da je započela proces prodaje svog poslovanja u Rusiji, koje uključuje 850 restorana sa 62.000 zaposlenih. Američki lanac brze hrane naveo je da nastavak poslovanja u Rusiji „više nije održiv, niti je u skladu sa vrednostima McDonald’sa“ zbog humanitarne krize usled rata u Ukrajini.

Kompanija sa sedištem u Čikagu objavila je početkom marta da privremeno zatvara svoje objekte u Rusiji, ali da će nastaviti da plaća zaposlene. U ponedeljak je saopšteno da će tražiti da ruski kupac unajmi te radnike i da ih plaća sve dok se prodaja ne okonča. McDonald’s nije identifikovao potencijalnog kupca, prenosi AP.

Prema saopštenju američke kompanije odluka o odlasku iz Rusije bila je posebno teška zbog „posvećenosti i lojalnosti McDonalds’u“ zaposlenih i ruskih dobavljača. „Međutim, posvećeni smo globalnoj zajednici i moramo ostati nepokolebljivi u svojim vrednostima“, navedeno je u saopštenju kompanije.

Dok pokušava da proda svoje restorane, McDonald’s je najavio da će početi da uklanja zlatne lukove i druge simbole sa nazivom kompanije u Rusiji. Prvi tamošnji McDonald’s restoran otvoren je u centru Moskve pre više od 30 godina, ubrzo nakon pada Berlinskog zida, dok je još postojao Sovjetski Savez.

McDonald’s je jedna u nizu američkih kompanija koja je suspendovala ili napustila svoje poslovanje u Rusiji, a to su učinili i Coca-Cola, Pepsi i Starbucks. McDonald’s očekuje da će njegov gubitak prihoda zbog napuštanja ruskog tržišta iznositi 1,2 do 1,4 milijarde dolara. Kompanija je zatvorila i svoje restorane u Ukrajini, ali je nastavila da isplaćuje pune zarade zaposlenima.

McDonald’s je saopštio da napuštanje Rusije neće promeniti njegovu prognozu prognozu o neto dobiti za ovu godinu, a prognoziran je rast prodaje za 1,5 odsto. Prošlog meseca McDonald’s izvestio je da je zaradio 1,1 milijardu dolara u prvom kvartalu, što je za 1,5 milijardi manje nego godinu dana ranije. Zabeležen je prihod od oko 5,7 milijardi dolara.

 • N.N.

  16.5.2022 #1 Author

  Pa bilo je ocekivano da ce i oni otici

  Odgovori

 • STRELAC

  16.5.2022 #2 Author

  Pa nije bas da nece osetiti posledice povlacenja sa tako velikog trzista kao sto je Rusija!A i nije velika steta za Ruse,jedan manje u moru lanaca nezdrave i vestacke hrane,bolje za njih i niihovu decu.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  16.5.2022 #3 Author

  Bolje za njih u svakom slučaju!

  Odgovori

 • kaćica

  16.5.2022 #4 Author

  Koga briga ima i drugih boljih restorana.

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.5.2022 #5 Author

  Solidarisu se sa ostalim kompanijama,to se i ocekivalo…

  Odgovori

 • SRDJAN

  16.5.2022 #6 Author

  Odose svi stranci iz Rusije.

  Odgovori

 • IVAN

  16.5.2022 #7 Author

  Srecan im put

  Odgovori

 • DJORDJE1

  17.5.2022 #8 Author

  Ne čudi uopšte što i Mekdonalds odlazi iz Rusije…

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  17.5.2022 #9 Author

  Super, ruski narod će biti zdraviji i moraće da se odvikne štetnih navika.

  Odgovori

 • SNEZANA

  17.5.2022 #10 Author

  Beze I oni,svakako ce se svi u Rusiju vratiti

  Odgovori

 • TATJANA

  19.5.2022 #11 Author

  Srecno im

  Odgovori

 • JANA

  18.11.2022 #12 Author

  Bice zdravija nacija ,podrzavam

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...