Finansijski gigant ulaže u domaće hartije od vrednosti

Brnabić: Investicioni fond BlackRock poseduje 0,4 odsto javnog duga Srbije

Vesti

30.6.2023 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Brnabić: Investicioni fond BlackRock poseduje 0,4 odsto javnog duga Srbije Brnabić: Investicioni fond BlackRock poseduje 0,4 odsto javnog duga Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da investicioni fond BlackRock poseduje obveznice države Srbije koje čine 0,4 odsto od ukupnog javnog duga zemlje, i... Brnabić: Investicioni fond BlackRock poseduje 0,4 odsto javnog duga Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da investicioni fond BlackRock poseduje obveznice države Srbije koje čine 0,4 odsto od ukupnog javnog duga zemlje, i to preko neobezbeđenih evroobveznica i drugih hartija od vrednosti, koje su emitovane na međunarodnom finansijskom tržištu.

Brnabić je na sednici Skupštine Srbije rekla da se u „tajkunskim“ medijima pojavila netačna vest, da je BlackRock postao vlasnik ukupnog duga Srbije, a da je u stvari reč o 0,4 odsto ukupnog javnog duga, prenosi Beta.

Ona je odgovorila da pitanje poslanika poslaničkog kluba „Ujedinjeni“ Vladete Jankovića da objasni ili demantuje glasine koje su se pojavile na društvenim mrežama – da je internacionalni globalni fond BlackRock u Beogradu preuzeo javni dug Srbije.

Po rečima Brnabić, informacija da BlackRock poseduje javni dug Srbije ima za „cilj da stvori pometnju“, i predstavlja „sledeći talas uzbunjivanja javnosti“ sličan onom da će biti prodata javna preduzeća i privatizovani nacionalni parkovi.

„BlackRock jeste jedan od fondova koji ulaže u domaće hartije od vrednosti. Na aukciji je pored giganta BlackRock kao investicionog fonda učestvovalo više od 500 zainteresovanih investitora. Ukupna tražnja investitora za našim hartijama od vrednosti premašila je iznos od 11 milijardi dolara“, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je „BlackRock na poslednjoj aukciji investirao oko 80 miliona dolara, odnosno kupio oko 4,5 odsto ukupno emitovanih obveznica“, i da ukupno poseduje srpskih evroobveznica u iznosu od 138 miliona evra, „što predstavlja 1,54 od ukupno emitovanih obveznica“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...