predsednica vlade srbije o inicijativi "Open Balkan" i prognozi BDP-a

Brnabić: Očekujem rast u drugom kvartalu od 12 odsto

SrbijaVesti

29.7.2021 18:51 Autor: Miljan Paunović 0

Brnabić: Očekujem rast u drugom kvartalu od 12 odsto Brnabić: Očekujem rast u drugom kvartalu od 12 odsto
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u ponedeljak, 2. avgusta izaći procena rasta BDP-a za drugi kvartal ove godine i očekuje... Brnabić: Očekujem rast u drugom kvartalu od 12 odsto

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u ponedeljak, 2. avgusta izaći procena rasta BDP-a za drugi kvartal ove godine i očekuje da će on biti 12 odsto.

Brnabić je kazala da je prognoza za drugi kvartal bila 10,2 odnosno 10,5 odsto, konstatujući da će rast u drugom kvartalu biti bolji od prognoziranog.

„Imaćemo bolju situaciju u budžetu krajem godine tako da ćemo moći da iz budžetske rezerve opet izdvojiti sredstva za lokalne samouprave“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje poslanika SDPS Muamera Bačevca o transferu novca iz budžeta Novom Pazaru.

Premijerka se takođe osvrnula i na inicijativu „Open Balkan“ između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, i rekla da je to jedna od najlepših stvari koje su se desile u regionu od pre sukoba devedesetih godina.

Brnabić je na sednici Skupštine na kojoj članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika, odgovarajući na pitanje poslanika Stranke slobode i pravde Samira Tandira, koji je pozvao i Bosnu i Hercegovinu da se pridruži toj inicijativi, kazala da će, po prognozama, u zavisnosti od stepena implementacije, našem BDP-u ta inicijativa doprineti sa dodatnih tri odsto.

„To je neverovatno i to govori o tome šta možemo da uradimo i šta bismo mogli kada bi se ceo Balkan pridružio“, kazala je Brnabić.

Kaže i da šalje signal saradnje, razumevanja, boljih odnosa, drugačije budćnosti na ovim prostorima.

„Šalje drugi signal za mlade ljude“, kazala je Brnabić.

Dodaje da su u toj inicijativi važne tri stvari – lakša trgovina, lakši transport robe, zatim slobodno kretanje i otvaranje tržišta za ljude koji traže posao i treća saradnja u slučaju prirodnih katastrofa.

Tagovi
REGION VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...