Evropski standardi prisutni i u Srbiji

Procena vrednosti kapitala značajna za privlačenje stranih investicija

BiznisBolji posaoEUPoslovanjePreduzetnikVesti

29.7.2021 15:13 Autor: Julijana Vincan 0

Procena vrednosti kapitala značajna za privlačenje stranih investicija Procena vrednosti kapitala značajna za privlačenje stranih investicija
Sva pravila u vezi sa procenom vrednosti poslovanja našla su se u srpskom izdanju Evropskih standarda za procenu vrednosti poslovanja (EBVS), koje je prevelo... Procena vrednosti kapitala značajna za privlačenje stranih investicija

Sva pravila u vezi sa procenom vrednosti poslovanja našla su se u srpskom izdanju Evropskih standarda za procenu vrednosti poslovanja (EBVS), koje je prevelo Nacionalno udruženje procenitelja Srbije (NUPS).

Ovi standardi pripremljeni su od strane visokokvalifikovanih evropskih profesionalaca, i kako navode u NUPS, pružaju proceniteljima poslovanja zajednički evropski pristup utemeljen u pravnom poretku EU.

„Najvažnije je da EBVS institucionalizuju procedure koje će najsigurnije voditi ka jasnom određivanju preciznih i nedvosmislenih izveštaja procenitelja i njihovoj proceni, koji su u skladu sa zakonima EU i standardima procene vrednosti i knjigovodstva. Od izuzetnog je značaja da je NUPS ovlašćen od strane TEGoVA, izdavaoca evropskih standarda, da vrši prevođenje standarda procene poslovanja i da učestvuje u konstantnom radu na njihovoj implementaciji širom Evrope. Svi standardi su podložni konstantnom unapređivanju i usklađivanju sa promenama na tržištima i najboljom praksom, tako da ćemo u Srbiji imati mogućnost da uvek budemo na vreme informisani o svim evropskim trendovima u oblasti procene poslovanja. Sve ovo je izuzetno važno imajući u vidu da je većina stranih investitora koji investiraju u Srbiju iz Evrope“, izjavila je za Biznis.rs Danijela Ilić, predsednica NUPS-a.

Kako kaže, delokrug EBVS 2020 je da pokrije Integrisani set aktivnosti i sredstava, koji je napravljen tako da njime može da se rukovodi, sa ciljem obezbeđivanja robe ili usluga klijentima, a koji pritom ostvaruje neki prihod (kao što su dividende ili kamate) ili generiše druge vrste prihoda na osnovu uobičajenih aktivnosti. Ovi standardi su u primeni od 24. marta 2020. godine.

„EBVS su jednostavni i praktični, obezbeđuju principe na kojima se zasnivaju procedure procene i sastavljanje izveštaja o proceni poslovanja. Takođe, standardi sadrže i kodeks ponašanja kvalifikovanih procenitelja, tako da svaki korisnik usluge procene kapitala, odnosno poslovanja, može lako da razume šta može da očekuje od izveštaja o proceni. Oni omogućavaju koherentnost procena kapitala u okviru EU i nacionalnim zakonodavstvima i preporučuju najbolju praksu. Standardi takođe sadrže ključne definicije osnova vrednosti i njihova tumačenja tako da ne može da dođe do zabune u vezi izabranih osnova vrednosti“, ističe naša sagovornica.

Ilić dodaje da se za procenu vrednosti poslovanja primenjuju tri pristupa proceni, koji su univerzalni za sve vrste imovine, uz specifičnosti njihovih primena kada je u pitanju procena poslovanja. TEGoVA je već izdala prve sertifikate Recognized European Business Valuer (REV-BV) a očekuje se da će nacionalna udruženja, koja su članovi TEGoVA sa specijalnim statusom, upravljati svim izdatim REV-BV sertifikatima u budućnosti.

„Evropski standardi procene poslovanja u okviru EBVS 3 – ’Pristupi i metode procene vrednosti’, detaljno opisuju koji su ključni faktori koje procenitelj treba da razmotri i istraži da bi uradio kredibilnu procenu, dok EBVS 2 opisuje postupak procene vrednosti, počevši od uslova angažovanja. TEGoVA izdaje EBVS, a uskoro će izdavati i evropski sertifikat za kvalifikovane procenitelje kapitala – REV-BV. Nacionalno udruženje procenitelja Srbije već pet godina organizuje edukaciju procenitelja kapitala i svakako će iskoristiti to iskustvo da se kvalifikuje za sticanje specijalnog statusa člana TEGOVA organizacije, što će omogućiti izdavanje sertifikata za procenu kapitala u Srbiji“, naglasila je predstavnica NUPS-a, koja je izabrana od strane TEGOVA da predsedava odborom za pripremu EBVS.

EBVS 2020 obezbeđuje harmonizovane evropske standarde, smernice i tehničke informacije koji služe da:

  • pomognu proceniteljima poslovanja u pripremi koherentnih izveštaja o proceni koje će predstaviti svojim klijentima;
  • da promovišu konzistentnost korišćenjem standardizovanih definicija vrednosti i pristupa proceni poslovanja;
  • omoguće korisnicima procene da potpunije prepoznaju i razumeju šta se podrazumeva pod određenim uslovima i definicijama, tako da mogu uz bolje razumevanje da koriste procene vrednosti poslovanja koje su sačinjene na osnovu instrukcija koje su oni dali;
  • obezbede standardizovani kvalitet, u smislu procene vrednosti koju prepoznaje stručna i najbolja praksa, kao referentnu tačku za korisnike procene;
  • obezbede precizne osnove za ekonomske analize poslovnih poduhvata;
  • povećaju svest o ulozi procenitelja poslovanja;
  • institucionalizuju procedure koje će najsigurnije voditi ka jasnom određivanju preciznih i nedvosmislenih izveštaja i proceni, koji su u skladu sa zakonima EU i standardima procene vrednosti i knjigovodstva;
  • promovišu koherentnost u okviru EU i nacionalnim zakonodavstvima i preporukama najbolje prakse.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svi članovi NUPS-a koji steknu evropski sertifikat za kvalifikovanog procenitelja poslovanja, odnosno kapitala, REV-BV, biće u obavezi da primenjuju u svojoj praksi evropske standarde za procenu poslovanja, uz poštovanje domaće regulative. Na ovaj način, smatra Ilić, članovi NUPS-a stiču poseban ugled u profesiji procenitelja, jer mogu obezbediti svojim klijentima kredibilne izveštaje o proceni koji su koherentni sa regulativom EU.

Procene kapitala danas u Srbiji rade sudski veštaci ekonomske struke

Možda najvažnije za ekonomiju, posebno sa aspekta ekonomskog razvoja i privlačenja stranih investicija, su procene vrednosti kapitala.

Procene kapitala danas u Srbiji rade sudski veštaci ekonomske struke i to za različite svrhe, uglavnom definisane različitim zakonima.

Međunarodne konsultantske kuće su omogućavale svojim zaposlenima – proceniteljima kapitala odgovarajuću edukaciju i sticanje međunarodnih sertifikata, i upućivale na primenu Međunarodnih standarda za procenu. Svi sudski veštaci koji procenjuju kapital, a nisu imali prilike da rade u takvim kompanijama, ostali su uskraćeni za osnovnu edukaciju u oblasti procena kapitala i samim tim se u praksi javio veliki raskorak u kvalitetu i načinu rada u proceni, što naravno utiče i na kvalitet izveštavanja i same rezultate procene, i značajno urušava kredibilitet sudskih veštaka ekonomske struke“, upozorava naša sagovornica.

Nakon objavljivanja prvih evropskih standarda za procenu poslovanja, TEGoVA razvija mehanizam na osnovu koga će procenitelji kapitala moći da steknu najviši mogući internacionalno priznat status procenitelja kapitala u Evropi pod nazivom Recognized European Valuer – Business Valuation (REV-BV) i ka tom putu, smatra Ilić, prvi korak je kvalitetna edukacija, međunarodno priznata, koja je u NUPS-u već dostupna proceniteljima u Srbiji i regionu.

„NUPS je od kraja 2015. godine postao član globalno prepoznate stručne organizacije Međunarodni institut za poslovne procene (International Institute for Business Valuers – iiBV), za procenu vrednosti kapitala, odnosno procenu vrednosti poslovanja, sa željom da doprinese podizanju nivoa profesije procenitelja kapitala na svetski priznat i prepoznat nivo u Srbiji i regionu, i omogući vrhunsku edukaciju i kod nas. Već od 2016. godine, NUPS je u saradnji sa iiBV pokrenuo edukaciju u oblasti procene kapitala. NUPS ulaže maksimalne napore na kontinuiranom podizanju kvaliteta proceniteljske prakse, na sinhronizaciji sa evropskim i drugim međunarodno prepoznatim standardima za procenu i stručnom usavršavanju procenitelja različitih specijalnosti, kroz angažovanje vrhunskih profesionalaca kao predavača, organizovanje seminara u saradnji sa svetski priznatim institucijama i na taj način omogućava sticanje međunarodno prepoznatih sertifikata i stalno jačanje kredibiliteta procenitelja i profesionalne prakse u ovoj oblasti. Ostaje na klijentima, kao i na čitavom društvu da prepozna kvalitet i kredibilitet na pravi način, poučeni različitim iskustvima u prethodnom periodu, kako na lokalnom tako i na svetskom tržištu“, zaključuje predsednica NUPS-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...