Porez na dobitke u pojedinim igrama na sreću ide i do 20 odsto

Ako je „sedmica“ na lotou milion dinara, srećni dobitnik na račun dobija 820.000

BankeNovacPoreziPreduzetnikSrbijaVesti

28.7.2021 13:11 Autor: Julijana Vincan 1

Ako je „sedmica“ na lotou milion dinara, srećni dobitnik na račun dobija 820.000 Ako je „sedmica“ na lotou milion dinara, srećni dobitnik na račun dobija 820.000
Većina građana Srbije bar jednom je precrtavala brojeve na loto tiketu, sa namerom da oproba sreću i pokuša da osvoji milione. Ono što mnogi... Ako je „sedmica“ na lotou milion dinara, srećni dobitnik na račun dobija 820.000

Većina građana Srbije bar jednom je precrtavala brojeve na loto tiketu, sa namerom da oproba sreću i pokuša da osvoji milione. Ono što mnogi ne znaju je da na sve dobitke u ovoj igri veće od 103.255 dinara moraju da plate porez. Naime, tako propisuje Zakon o porezu na dohodak građana, po kome se dobici od igara na sreću smatraju ’ostalim prihodima’ i oporezuju se po stopi od 20 procenata.

Zakonom o igrama na sreću propisano je koje se igre smatraju igrama na sreću i u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak građana koje igre na sreću podležu oporezivanju. Postoji više kategorija igara na sreću, ali dok se za neke plaća 20 procenata poreza, za druge se uopšte ne plaća. Prema Zakonu o igrama na sreću postoje klasične, posebne igre na sreću i nagradne igre u robi i uslugama.

Klasične igre na sreću su igre u kojima učestvuje veći broj učesnika sa namerom da budu jedini ili delimični dobitnici unapred definisanog fonda dobitaka.

Osnovne klasične igre na sreću su:

  • lutrija, instant-lutrija i druge slične igre koje za osnovu imaju lutriju,
  • sportska prognoza (pogađanje ishoda fudbalskih i drugih sportskih takmičenja),
  • loto, keno i slične igre,
  • tombola, bingo i druge slične igre koje za osnovu imaju tombolu;

Ostale klasične igre na sreću su fonto, SMS lutrija i slične igre na sreću. Na ovakve vrste dobitaka pravno lice kod koga se vrši klađenje plaća 20 odsto poreza, dok je neoporezivi iznos 103.255 dinara.

Primera radi, kada neko osvoji glavnu nagradu na lutriji u iznosu od milion dinara bruto, ostaje bez 20 procenata dobitka. Pravno lice koje je organizovalo lutriju ima potpisan ugovor sa Državnom lutrijom Srbije i plaća porez na dohodak građana na dobitak umanjen za neoporezivi iznos od 103.255 dinara. Dobitniku isplaćuje premiju umanjenu za porez na dohodak građana. Dakle, računica dobitnika izgleda ovako:

  • Dobitak je milion dinara
  • Neoporezivi iznos je 103.255 dinara
  • Osnovica za porez je 896.745 dinara
  • Porez je 179.349 dinara

Ovo znači da ako je neko na Lotou dobio milion dinara, u džep je zapravo stavio 820.651 dinar.

Posebnim igrama se smatraju igre na sreću u igračnicama, odnosno kazinima, gde igrači igraju protiv priređivača ili jedni protiv drugih, na automatima, na stolovima za igru sa kuglicama, kockicama, kartama i drugim sličnim rekvizitima, u nameri da ostvare dobitak u zavisnosti od visine uloga. Posebne igre na sreću su:

  • igre na sreću u igračnicama (Blackjack (21), američki roulette, francuski roulette, Baccarat (Chemin de fer), Craps, Draw poker, Texas Holdem poker, Caribbean karo poker, Caribbean 7 stid poker, Money wheel, Sic Bo, Let it ride, Punto y Banco);
  • igre na sreću na automatima;
  • igre na sreću – klađenje na sportske i druge događaje

Na ovakve vrste dobitaka kladionica je oslobođena plaćanja poreza, i sve što je dobitnik osvojio pripada njemu.

Nagradne igre u robi i uslugama su igre na sreću koje u reklamne i druge svrhe priređuje pravno lice, preduzetnik i državni organ, odnosno organizacija, u kojima se učesnicima pruža mogućnost da ostvare nagradu u stvarima ili uslugama.

Igre putem interneta i telekomunikacija su takođe oslobođene od plaćanja poreza i dobitniku pripada cela suma.

Kvizovi u kojima mogućnost osvajanja nagrade zavisi isključivo od znanja ili veštine učesnika ne smatraju se igrama na sreću. Uprava za igre na sreću koja je u sastavu Poreske uprave odlučuje da li se neka igra ili kviz smatraju igrama na sreću.

Kviz u kome krajnji ishod zavisi od slučaja ili nekog neizvesnog događaja smatra se igrom na sreću u smislu Pravilnika o vrstama igara na sreću. To znači da je „Slagalica“ kviz znanja i ne spada pod kategoriju igara na sreću, dok je recimo „Tragač“, gde učesnici svojim znanjem dolaze do kraja, ali onda rulet ili sreća odlučuju kako se i koliko dobija, zbog čega se taj kviz smatra igrom na sreću.

Na dobitke od igara na sreću ne obračunavaju se doprinosi za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...