RERI i WWF Adria: Nastavlja se sa potpisivanjem peticije

Zakon o vodama ponovo pred poslanicima

AgrobiznisBiznisEkologijaSrbijaU fokusuVesti

23.7.2021 14:43 Autor: Julijana Vincan 2

Zakon o vodama ponovo pred poslanicima Zakon o vodama ponovo pred poslanicima
Nakon što su pojedini mediji objavili da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio Skupštini Srbije Zakon o vodama na ponovno odlučivanje, jer nije usklađen... Zakon o vodama ponovo pred poslanicima

Nakon što su pojedini mediji objavili da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio Skupštini Srbije Zakon o vodama na ponovno odlučivanje, jer nije usklađen sa ustavno pravnim poretkom Republike Srbije, RERI i WWF Adria obavestili su javnost da se i dalje nastavlja sa potpisivanjem peticije za stopiranje pomenutog zakona.

„Ustavom Republike Srbije propisano je da se u slučaju odbijanja predsednika da određeni zakon potpiše, isti vraća Narodnoj skupštini Republike Srbije na ponovno odlučivanje. Ukoliko bi Narodna skupština odlučila da ponovo glasa o istom zakonu (iste sadržine) koji je predsednik Republike vratio na odlučivanje, zakon se izglasava većinom od ukupnog broja poslanika, nakon čega je predsednik dužan da zakon proglasi. Imajući u vidu navedene odredbe Ustava, eventualno nepotpisivanje neustavnog Zakona o vodama od strane predsednika ne predstavlja kraj borbe građana protiv njegovog donošenja. Naprotiv, pozivamo sve građane Srbije koji to do sada nisu učinili, da potpišu peticiju RERI-ja i WWF-a, koju je do sada potpisalo više od 68.000 građana i podržao veliki broj organizacija i pojedinaca“, ističu inicijatori peticije.

U saopštenju RERI i WWF Adria navedeno je da se o novom Zakonu o vodama ili eventualnim izmenama postojećeg pokrene sveobuhvatna društvena diskusija i javna rasprava u koju će se uključiti zainteresovana javnost, struka i organizacije.

„Odbijamo da prihvatimo princip po kome se, iza zatvorenih vrata i „neposrednom pogodbom“, zakoni pišu po nalozima ili u interesu određenih grupa, u dogovoru sa ljudima koji u tom trenutku vrše vlast. Zahvaljujemo se ovom prilikom svima onima koji su prepoznali značaj ovog pitanja za celokupan javni interes, kao i svim građanima Srbije koji su podržali peticiju, te pozivamo sve da ostanu fokusirani na ovo pitanje, jer pravna i aktivistička borba na ovom planu ovim korakom tek počinje.

Kako je Tanjug saznao, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, nakon što predsednik Srbije nije potpisao izmene i dopune Zakona o vodama, donelo odluku da predloži Vladi Srbije da povuče iz procedure pomenuti predlog zakona, kao i da se o novom nacrtu zakona sprovede javna rasprava.

U javnosti je bilo kritika na odredbu koja omogućava direktnu pogodbu prilikom zakupa vodnog zemljišta. Naime, po izmenama Zakona o vodama, vodno zemljište moći će da se daje u zakup neposrednom pogodbom „za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda do dana stupanja na snagu tog zakona“. Skupština Srbije je izmene i dopune Zakona o vodama usvojila 14. jula.

„Ovaj zakon je neustavan jer nije u saglasnosti sa postojećim pravnim okvirom Srbije i zato što eliminiše pravila konkurencije i pravila tržišta – uvodi se mogućnost neposredne pogodbe. Tako da oni koji odlučuju mogu sami da se opredele sa kim će da zaključe ugovor o zakupu vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata (splavova), kao i da odrede pod kojim uslovima. Jedino je minimalna cena određena, dok maksimalna nije. Zatim termin zakupa nije određen, dakle, potpuno se eliminišu svi principi tržišta i kontrolni mehanizmi“, objasnio je nedavno za Biznis.rs advokat i predsednik upravnog odbora RERI, Jovan Rajić.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta podsetio je da zakoni treba da se donose u opštu korist građana i da prođu kroz procedure koje podrazumevaju da se građani pitaju i da učestvuju u nečemu što treba da poboljša njihov život.

„Država koja ne sprovodi zakon igra se sudbinom ljudi i od njih stvara potencijalne ekološke izbeglice. Dakle, ili ćemo da ostanemo da živimo na svom prostoru kako god da živimo, ili ćemo se seliti, što je druga opcija. Pozivam sve ljude da stranu u odbranu svog životnog prostora, svoje vode, svog vazduha, svoje zemlje, na kraju krajeva, da ne dozvole da se radi ovo što se radi s obzirom na to šta nam je ostalo. Pred nama je rat za vodu i vazduh“, izjavio je ekološki aktivista i predstavnik pokreta „Odbranimo reke Stare planine“, Aleksandar Jovanović Ćuta.

Da podsetimo, ekološki aktivisti su u nedelju, 18. jula izveli performans ispred Predsedništva Srbije u centru Beograda, simbolično pustivši Zakon o vodama niz vodu, tačnije niz fontanu na Andrićevom vencu. Takođe, više od 40 organizacija zameraju i što su predložene izmene zakona u skupštini razmatrane bez javne rasprave i po hitnom postupku.

Dok nevladine i ekološke organizacije protestuju i traže potpisivanje peticije, najviši predstavnici države najavljuju velika ulaganja u vode. Tako je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, nedavno najavila da su u planu investicije u oblasti upravljanja vodama – „gotovo šest milijardi evra u narednih nekoliko godina“. Od tih šest milijardi, kako je precizirala, 4,3 milijarde biće namenjene za zaštite vode od zagađenja, a 1,5 milijardi evra za vodosnabdevanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...