Plan Pekinga za zaštitu prava i interesa međunarodnih kompanija

Smernice za privlačenje stranih investicija

NovacSvet

14.8.2023 09:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Smernice za privlačenje stranih investicija Smernice za privlačenje stranih investicija
Kineski Državni savet izdao je smernice za koje je navedeno da će dodatno optimizovati okruženje za strane investicije i da će privući više investicija... Smernice za privlačenje stranih investicija

Kineski Državni savet izdao je smernice za koje je navedeno da će dodatno optimizovati okruženje za strane investicije i da će privući više investicija iz inostranstva. U dokumentu koji sadrži 24 smernice istaknuto je da vlasti treba da povećaju zaštitu prava i interesa stranih investitora.

To uključuje jačanje sprovođenja prava intelektualne svojine, prenosi Reuters. Predviđeno je takođe povećanje fiskalne podrške i poreskih podsticaja za preduzeća sa stranim ulaganjima, kao što je privremeno oslobađanje od poreza na prihod po dobitku za reinvestiranje.

Državni savet je naveo da će istražiti „zgodan i siguran mehanizam upravljanja“ za prekogranične tokove podataka. Smernice su objavljene usred tenzija izneđu vlasti i međunarodnih preduzeća, uključujući globalne računovodstvene firme, oko bezbednosti podataka.


Kina nastoji da privuče strani kapital dok se njen ekonomski oporavak od pandemije Covid-19 usporava. Kina se suočava sa slablnjenjem izvozne potražnje ključnih trgovinskih partnera i nestabilnošću na domaćem tržištu nekretnina.

Peking se do sada borio da privuče strana preduzeća i investitore, koji su oprezni zbog političkog rizika u okolnostima kada se sve više daje prioritet merama nacionalne bezbedbnosti. Uporedo sa tim raste zabrinutost zbog pogoršanja odnosa Kine sa mnogim zapadnim zemljama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.