Premijerka učestvovala na panel diskusiji Bloomberg media u Dablinu

Brnabić: Srbija otvorena za investitore i sa Istoka i sa Zapada

SrbijaVesti

21.4.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brnabić: Srbija otvorena za investitore i sa Istoka i sa Zapada Brnabić: Srbija otvorena za investitore i sa Istoka i sa Zapada
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak u Dablinu, na panelu u organizaciji kompanije Bloomberg media, da su Srbiji potrebne investicije iz... Brnabić: Srbija otvorena za investitore i sa Istoka i sa Zapada

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak u Dablinu, na panelu u organizaciji kompanije Bloomberg media, da su Srbiji potrebne investicije iz svih krajeva sveta i da je otvorena za kapital i sa Istoka i sa Zapada.

Brnabić je, kako je saopštila Vlada Srbije, u obraćanju prisutnima istakla da je takav pravac sve komplikovanije održati jer se svet sve više polarizuje, ali je dodala da će se Srbija truditi da održi taj kurs.

„Želimo da budemo potpuno otvoreni za sve investitore. Naš najveći partner u investicijama je Nemačka, u oblasti usluga su to Sjedinjene Američke Države, dok je najveći uvoznik naših dobara Kina. To je rezultat naše otvorenosti ka svetu kako bismo učinili što bolji posao za Srbiju“, objasnila je premijerka.

Ukazala je na to da je Srbija u prethodnih nekoliko godina, prema ocenama Financial Times-a, postala svetski lider u privlačenju direktnih stranih investicija.

„Srbija je pre 10 godina bila na ivici bankrota i u vrlo nezavidnoj ekonomskoj situaciji, ali se pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića ta slika promenila“, istakla je Brnabić i dodala da je nezaposlenost sa 25 odsto smanjena na približno devet odsto.

Prema njenim rečima, sektor informacionih tehnologija je najbrže rastući u srpskoj ekonomiji, gde je tokom 2021. godine svako drugo novo radno mesto bilo u oblasti IT industrije.

„Od 2017. godine mladi u osnovnim školama od petog razreda uče programiranje, a od 2021. imali smo prvu generaciju osnovaca koja je završiila taj deo školovanja sa znanjem iz oblasti programiranja. Sigurna sam da ćemo rezultate te investicije videti u narednim godinama“, ocenila je Brnabić.

Vlada Srbije je, kako je navela, uložila više od 100 miliona evra u naučnu infrastrukturu i danas u Srbiji postoje četiri naučno-tehnološka parka.

Premijerka je, odgovarajući na pitanja, istakla da Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini i da je jasno osudila rusku invaziju, podsetivši na to da smo podržali sve rezolucije UN koje osuđuju takvo ponašanje.

„U tom pogledu smo 100 odsto uskladili svoju politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, podvukla je ona i ocenila da sankcije nisu rešenje jer, pre svega, pogađaju običan narod, što smo i mi osetili na svojoj koži devedesetih godina“, poručila je premijerka.

Sa druge strane, kako je naglasila, naši građani su razočarani što se isti princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ne primenjuje kada je u pitanju Srbija i status Kosova i Metohije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...