digitalizacija od velike koristi za razvoj ovog sektora

Tanasković: Razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta Vlade Srbije

BiznisVesti

6.4.2023 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Tanasković: Razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta Vlade Srbije Tanasković: Razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta Vlade Srbije
Ministarka poljoprivrede Srbije Jelana Tanasković izjavila je u sredu da je razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta Vlade Srbije i najavila da će kroz projekat... Tanasković: Razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta Vlade Srbije

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelana Tanasković izjavila je u sredu da je razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta Vlade Srbije i najavila da će kroz projekat „Grow up-snaga zemlje“ biti predstavljeno ono što je do sada pokrenuto u toj oblasti, moguća rešenja problema, uz afirmaciju agrara i prehrambene industrije.

Na prvoj debati u okviru projekta „Grow up – snaga zemlje“ u Privrednoj komori Srbije Tanasković je istakla da digitalizacija poljoprivrede Srbije, kroz uspostavljanje sistema eAgrar, donosi samo koristi domaćoj poljoprivredi, prenela je Beta.

„Administracija će dobiti brzinu, ažurnost, transparentnost, a mali poljoprivrednici će moći da dobiju posticaje koji su njima namenjeni i za koje su konkurisali u tekućoj godini“, kazala je ministarka.

Dodala je da će poljoprivrednici bez prekida tokom čitave godine moći da imaju uvid u svoja dosijea u registru i iz udobnosti svoga doma da se javljaju za sve vrste pomoći koje će im ponuditi država.

„Trenutno im je možda teško, jer moraju da isprave sve ono što nikada nije ispravljeno. U registrima ima svega i svačega, nisu povezani brojevi, parcele, matični brojevi nisu ukršteni. Danas pravimo tačnu bazu koja će nam pomoći pri upravljanju i pokazati šta je to što pljoprivredi Srbije nedostaje“, kazala je Tanasković.

Prema njenim rečima, to će olakšati će planiraje agrarnih budžeti u narednim godinama, ali i olakšati pomoć svakom od regiona u Srbiji koji ima specifičnosti u poljoprivrednoj proizvodnji.

„Bitno za poljoprivrednike je i što će lakše moći da se balansira između uvoza i domaće proizvodnje, a to će se domaćim proizvođačima pomoći da ojačaju“, rekla je ministarka.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da o značaju poljoprivrede za Srbiju govori i to što je na skupu prisutno više od 150 privrednika i stručnjaka iz poljoprivrednog i prehrambenog i sektora trgovine.

„Potreban je konstruktivan dijalog privrede i države u vremenima koja su izazovna. Proizvodnje hrane postaje strateško pitanje od nacionalnog značaja“, kazao je on.

Čadež smatra da će dijalog pomoći da se podstaknu razvojne šanse koje do sada nisu bile u dovoljnoj meri podržane, a mogle bi da obezbede održivost u poljoprivrednoj proizvodnji, poput modernih tehnologija.

„Relativno smo u lošijem položaju nego mnogi drugi na našem kontinentu. Pitanje kako ćemo opstati i kako ćemo se razvijati je pitanje tehnološkog razvoja, održivosti i onoga što država kreira kao okvir. Ovi razgovori služe tome kako ćemo starteški postaviti stvari za budućnost“, rekao je preds PKS.

Direktor instituta za informacione tehnologije biosistema „Bio Sens“ Vladimir Crnojević ukazao je da je njihova misija da podrže transformaciju poljoprivrede, naglasivši da je to „nešto što je potpuno izvesno da će se dogoditi u Srbiji“.

„Informacione tehnologije i poljoprivreda su dva najjača industrijska sektora u Srbiji“, istakao je on.

Dodao je da je poljoprivreda mnogo stabilnija grana privrede na koju Srbija treba da se osloni, ali i da treba da koristi ono u čemu je jaka, a to je IT i da taj spoj donosi dodatnu prednost za proizvođače i državu.

  • SUNCE

    6.4.2023 #1 Author

    Ta digitalizacija privrede mi deluje kao prilična glupost, na ovaj način se diskriminisu stariji poljoprivrednici koji ne rukuju savremenimcthnologikama kao i siromasniji ljudi i krajevi gde mozda nije ni stigao internet.

    Odgovori

  • SUNCE

    6.4.2023 #2 Author

    Poljoprivreda treba da bude motor razvoja naše zemlje ali sa ovakvom nebrigom države za nju to je nemoguće.

    Odgovori

  • MAJA

    7.4.2023 #3 Author

    Konacno da i poljoprivreda dodje na red

    Odgovori

  • Hana

    7.4.2023 #4 Author

    Kakav crni razvoj?
    Sve je uništeno.

    Odgovori

  • Vale

    7.4.2023 #5 Author

    Ne treba zanemariti trud drzave koja omogucava poljoprivrednicima, to sto ce iz udobnosti svoga doma moci da se raspitaju za sve pogodnosti koja Im ona nudi.

    Odgovori

  • MODESTY

    8.4.2023 #6 Author

    To bi trebalo biti najveći prioritet, obzirom da je u potpunosti zanemareno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...