Polugodišnja analiza teretnog i putničkog vodnog saobraćaja

Broj međunarodnih pristajanja beleži rast od šest odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu

BiznisSrbijaTurizamVesti

22.7.2022 13:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Broj međunarodnih pristajanja beleži rast od šest odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu Broj međunarodnih pristajanja beleži rast od šest odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu
Kada je reč o međunarodnom putničkom vodnom saobraćaju, Agencija za upravljanje lukama saopštava da je zabeležila 636 pristajanja i 59.000 iskrcanih i ukrcanih putnika.... Broj međunarodnih pristajanja beleži rast od šest odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Kada je reč o međunarodnom putničkom vodnom saobraćaju, Agencija za upravljanje lukama saopštava da je zabeležila 636 pristajanja i 59.000 iskrcanih i ukrcanih putnika. U odnosu na prvih šest meseci 2019. godine, koja predstavlja rekordnu nautičku sezonu u Srbiji, broj pristajanja je veći za šest odsto.

Primena epidemioloških mera prilikom popunjavanja kapaciteta plovila rezultirala je sa 26 odsto manje putnika nego u navedenom periodu.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu – 256, zatim u Novom Sadu 170 i Donjem Milanovcu 114. Međunarodno putničko pristanište u Golupcu dočekalo je 85 pristajanja kruzera.

Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih šest meseci ove godine 7,2 miliona tona pretovarenog tereta na rekama, odnosno sedam odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Na pad pretovara tereta najviše je uticala situacija u Ukrajini i zabrana izvoza žitarica početkom godine.

Najčešće pretovarena vrsta tereta su šljunak, pesak i kameni agregati sa učešćem od 29 odsto. Nafta i naftni derivati su na drugom mestu, sa udelom od 16,9 odsto a rude na trećem, sa 13,4 odsto. Na četvrtom mestu nalazi se ugalj, koji je učestvovao u pretovaru sa 12,4 odsto.

U lukama u Srbiji zabeležen je i pretovar 223 kontejnera, što ukazuje na povećanu potražnju za ovim vidom transporta vodnim putevima.

U poređenju sa istim periodom 2021. godine, najveći procenat rasta evidentiran je kod ruda – 21 odsto, nakon povećanja privredne aktivnosti u smederevskoj Železari. Povećane su i količine pretovarene nafte i naftnih derivata za osam odsto. Najveći pad uočen je kod žitarica – 62,5 odsto.

  • GOCA BG

    22.7.2022 #1 Author

    Opravdan broj u odnosu na korona godine…

    Odgovori

  • kaćica

    23.7.2022 #2 Author

    Posle korone sve dolazi u normalu.

    Odgovori

  • Milovan94

    24.7.2022 #3 Author

    Korona prošla pa sve dolazi sve na svoje mesto

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...