BROJ ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM U SVETU PREMAŠIO 42 MILIONA Crne dnevne rekorde beleže Francuska, Rusija, Slovačka

SvetVesti

23.10.2020 11:54 Autor: Ljiljana Begović 0

BROJ ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM U SVETU PREMAŠIO 42 MILIONA Crne dnevne rekorde beleže Francuska, Rusija, Slovačka BROJ ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM U SVETU PREMAŠIO 42 MILIONA Crne dnevne rekorde beleže Francuska, Rusija, Slovačka
Broj zaraženih korona virusom u svetu prešao je 42 miliona. Od posledica zaraze preminulo je više od 1.142.000 osoba. Oporavilo se više od 31,2... BROJ ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM U SVETU PREMAŠIO 42 MILIONA Crne dnevne rekorde beleže Francuska, Rusija, Slovačka

Broj zaraženih korona virusom u svetu prešao je 42 miliona. Od posledica zaraze preminulo je više od 1.142.000 osoba. Oporavilo se više od 31,2 miliona ljudi. Najviše zaraženih i preminulih imaju SAD, Indija i Brazil. Najveća žarišta u Evropi su Francuska i Španija.

U Indiji je u poslednja 24 sata registrovano 54.366 novih slučajeva korona virusa čime je ukupan broj zaraženih premašio 7,76 miliona, pokazuju podaci ministarstva zdravlja. Druga najmnogoljudnija zemlja na svetu ima drugi najveći broj zaraženih, iza SAD gde je dosad zaraženo 8,3 miliona osoba. Stopa smrtnosti od korona virusa u Indiji relativno je niska i dosad je preminulo 117.306 ljudi.

Brazil je zabeležio 33.862 nova potvrđena slučaja korona virusa u protekla 24 sata i 497 smrtnih slučajeva od Covid-19.

Foto: Tanjug/AP

Rekordan broj zaraženih u Rusiji, Slovačkoj, Francuskoj, Španiji i Ukrajini

U Rusiji je registrovano 17.340 novih slučajeva korona virusa, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije. U poslednja 24 sata preminule su 283 osobe čime je ukupan broj žrtava porastao na 25.525, prenosi TASS.

U Slovačkoj je u poslednja 24 sata registrovan 2.581 nov slučaj korona virusa, što je najviše u jednom danu od početka pandemije. Slovačka vlada naložila je delimičan karantin zatvorivši većinu škola. Građani su pozvani da ostanu u kućama osim kada je reč o kupovini osnovnih proizvoda.

U Francuskoj je zabeležen rekordan broj obolelih u jednom danu od početka pandemije – 41.622. Ukupan broj zaraženih u Francuskoj porastao je na skoro milion. Francuska bi mogla da postane druga zemlja Zapadne Evrope u kojoj je reigistrovano više od milion slučajeva zaraze.

Foto: Tanjug/AP

Španija, koja je ove nedelje postala prva država Zapadne Evrope u kojoj je broj zaraženih premašio milion, opet beleži rekordan broj novoobolelih – 20.986. Prema rečima ministra zdravlja Salvadora Ilje (Salvador Illa), epidemija je sada “van kontrole” u mnogim oblastima. Ukupno je u Španiji zaraženo 1.026.281 osoba.

U Ukrajini zabeleženo najviše novih slučajeva u jednom danu – 7.517 u poslednja 24 sata, saopšteno je iz nacionalnog bezbednosnog saveta Ukrajine. Od početka epidemije u Ukrajini zabeleženo je 330.396 slučajeva zaraze korona virusom.

Foto: Tanju/Jaroslav Pap

Belgija, Poljska i Grčka pooštravaju restriktivne mere

Vlada Belgije je odlučila da od 22. oktobra pooštri restriktivne mere koje obuhvataju zabranu prisustva publike na sportskim događajima, zatvaranje tematskih parkova, radi suzbijanja korona virusa, a premijer je poručio da je cilj ograničenje kontakata koji nisu neophodni. Restrikcije će biti na snazi do 19. novembra. Belgija ima drugu najvišu stopu zaražavanja po glavi stanovnika u Evropi posle Češke.

Poljska vlada planira da ograniči rad restorana da služe samo hranu za poneti u okviru mera borbe protiv korona virusa. Vlada će preporučiti ljudima starijim od 70 godina da ostanu u svojim domovima, prenosi Reuters. U Poljskoj je potvrđeno 12.107 novih slučajeva korona virusa, što je najviši dnevni porast od početka epidemije.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) najavio je da će biti uveden policijski čas od 00.30 do 5.00 sati ujutro u regionima najteže pogođenim korona virusom, kao i nošenje maski na otvorenom. Noćni policijski čas uvodi se u oblastima koje pripadaju nivoima tri i četiri rizika poput Atine, Soluna, Janine, Zakintosa i ostalih žarišta. Nove mere stupaju na snagu 24. oktobra u 6.00 sati.

Parijent i medicinski radnik
Foto: Tanjug/AP

Lečenje obolelih krvnom plazmom nema rezultate, pokazuju rezultati istraživanja

Korišćenje krvne plazme oporavljenih od korona virusa za lečenje obolelih je od male koristi, pokazalo je najnovije kliničko istraživanje obavljeno u Indiji. Rezultati istraživanja objavljeni su u britanskom medicinskom žurnalu BMJ i pokazali su da lečenje krvnom plazmom nije smanjilo niti sprečilo smrtnost od korona virusa, prenosi Reuters.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka planira vakcinaciju protiv korone pre kraja godine

Nemačka planira da započne vakcinaciju građana protiv korona virusa pre kraja godine. Ministarstvo zdravlja planira osnivanje 60 posebnih centara za vakcinaciju i zatražilo je od 16 saveznih država da dostave moguće lokacije tih centara do 10. novembra.

Ministar zdravlja Jens Špan (Jens Spahn), koji je i sam oboleo od korona virusa, rekao je da je nemačka kompanija „BioNTech“ blizu dobijanja zelenog svetla za svoju vakcinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...