građani glasali preko interneta za najzanimljivije projekte

Budžet Novog Pazara za iduću godinu 4,4 milijarde dinara

SrbijaVesti

26.12.2023 12:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Budžet Novog Pazara za iduću godinu 4,4 milijarde dinara Budžet Novog Pazara za iduću godinu 4,4 milijarde dinara
Budžet Grada Novog Pazara za 2024. trebalo bi da bude nešto veći od 4,4 milijarde dinara, što je za oko 300 miliona dinara manje... Budžet Novog Pazara za iduću godinu 4,4 milijarde dinara

Budžet Grada Novog Pazara za 2024. trebalo bi da bude nešto veći od 4,4 milijarde dinara, što je za oko 300 miliona dinara manje u odnosu na drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Najviše novca u gradsku kasu, više od 2,3 milijarde dinara, trebalo bi da se slije od naplate poreza na dohodak građana (1,4 milijarde), na imovinu (547 miliona) i nepokretnosti (390 miliona dinara), prenela je Beta.

Slede prihodi od lokalnih komunalnih taksi koji iznose nešto manje od 1,2 milijarde dinara. Lokalna samouprava očekuje i 900 miliona transfera sa republičkog nivoa, dok preneta sredstva iz ranijih godina iznose 149 miliona dinara.

Najviše novca iz gradskog budžeta biće utrošeno na primanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, preko 1,3 milijarde, nakon čega sledi korišćenje usluga i roba sa 1,2 milijarde dinara.

Među najznačajnijim, kapitalnim projektima, u Nacrtu budžeta navedeni su izgradnja komunalne infrastrukture, za šta je namenjeno 180 miliona dinara, izgradnja zgrade za socijalno stanovanje i omladinskog centra sa po 40 miliona dinara i druga faza IT centra sa 39 miliona dinara.

Grad planira da sledeću budžetsku godinu završi u deficitu od devet miliona dinara.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta Novog Pazara za 2024. godinu biće održana u Multimedijalnom centru, 27. decembra.

Pred javnu raspravu, početkom decembra, održano je online anketiranje u okviru kojeg su građani Novog Pazara mogli da glasaju za finansiranje nekog od predloženih projekata ili dopišu svoj.

Najviše glasova dobio je projekat izgradnje prihvatilišta za pse i mačke lutalice (37 odsto) i nove osnovne škole u Šutenovcu (25 odsto). Na trećem mestu je projekat izgradnje zgrade za socijalno stanovanje (14 odsto), a četvrtom izgradnja plutajućih pregrada na rekama (13 odsto).

Ti projekti su već bili unapred planirani, a za neke završeni i tenderi pre anketiranja, tako da se realizacija u 2024. oekivala čak i da nijedan građanin u onlajn anketi nije glasao za njih.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...