Vlada "prepakovala" budžet ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu

Još tri milijarde dinara za prugu ka Budimpešti iz budžetske rezerve

Srbija

19.12.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Još tri milijarde dinara za prugu ka Budimpešti iz budžetske rezerve Još tri milijarde dinara za prugu ka Budimpešti iz budžetske rezerve
Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) preusmereno je više od tri milijarde dinara (preko 25 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve za projekat pruge... Još tri milijarde dinara za prugu ka Budimpešti iz budžetske rezerve

Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) preusmereno je više od tri milijarde dinara (preko 25 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve za projekat pruge Beograd – Budimpešta, objavila je Nova ekonomija na osnovu rešenja objavljenog u Službenom glasniku.

Osim za izgradnju pruge ka Budimpešti, istom ministarstvu će iz rezerve biti raspoređeno i 233 miliona dinara za projekat izgradnje auto puta Beograd – Sarajevo, a 289,6 miliona dinara za programsku aktivnost „drumski transport, putevi i bezbednost saobraćaja (subvencije javnim nefinansijskim preduzećima)“.

Ova sredstva su i budžetom za 2023. godinu bila namenjena MGSI, samo za druge projekte.

Tako je ukupno sa drugih projekata i programa Ministarstva skinuto oko 3,6 milijardi dinara, od čega je 3,07 milijardi dinara bilo namenjeno za druge infrastrukturne projekte od značaja za Srbiju.

Na primer, nešto više od milijardu dinara koji se sada prebacuju u budžetsku rezervu je bilo namenjeno za proširenje kapaciteta Luke Bogojevo, 875 miliona dinara za deoncu auto-puta E-763 Preljina – Požega, a 206 miliona dinara za deoinicu Novi Beograd – Surčin. Takođe, 805 miliona dinara je bilo prvobitno planirano za projekat proširenja Luke Prahovo.

Za projekat mađarsko-srpske železnice (za koji se najveći deo novca preusmerava iz rezerve) u budžetu za 2023. godinu je bilo predviđeno 25 milijardi dinara, pa je rebalansom budžeta na jesen ove godine taj iznos povećan na 42 milijarde dinara.

Prema Zakonu o budžetu za 2024. godinu, za mađarsko-srpsku železnicu je u narednoj godini planirano oko 38 milijardi dinara.

  • SABRINA

    19.12.2023 #1 Author

    Železnica do Budimpešte je bitan projekat.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...