investicija vredna 256 miliona evra

Počela izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca

SrbijaVesti

14.12.2023 17:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Počela izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca Počela izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca
Izgradnja severne obilaznice oko Kragujevac duge 22 kilometra počela je u četvrtak, a obeležavanju početka radova prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ugovor o projektovanju... Počela izgradnja severne obilaznice oko Kragujevca

Izgradnja severne obilaznice oko Kragujevac duge 22 kilometra počela je u četvrtak, a obeležavanju početka radova prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova potpisan je u julu ove godine, a koštaće 265 miliona evra, prenosi Beta.

Obilaznica oko Kragujevca će biti spojena sa Koridorom 11, a projektovana je za brzinu od 100 kilometara na čas. Prva faza obuhvataće izgradnju obilaznice u dužini od pet kilometara kroz katastarske opštine.

„Ovo će biti velika stvar za Kragujevac, a i za Milanovac. Obilaznica je će dati šansu Kragujevcu da uredi centar grada. Ovo rešava 80 odsto problema Kragujevca, kao i pitanje zagađenosti, infrastrukture“, rekao je Vučić. 

Obilaznicu gradi konzorcijum srpskih kompanija koje, po rečima Vučića, neće moći da dobiju druge poslove ako tu saobraćajnicu ne završe u planiranom roku.

Istakao je da postoje veliki problemi u održavanju puteva u Srbiji, i dodao da „umemo da izgradimo, ali ne i da održavamo“.

Ocenio je da je za Srbiju važno da kompanija Stellantis u Kragujevcu u junu iduće godine pokrene fabriku za proizvodnju električnog vozila Fiat Panda zato što će imati veliki izvozni potencijal.

„U Kragujevcu bi mogla da bude fabrika sa najvećim izvoznim potencijalom i da se takmiči sa Zijinom i železarom u Smederevu. To bi uticalo na rast bruto domaćeg proizvoda u drugoj polovini sledeće godine i daljem povećanju plata, penzija, životnog standarda“, rekao je Vučić.

  • MAJA

    17.12.2023 #1 Author

    Odlično, graditi i povezivati krajeve Srbije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...