CEFTA DOPRINELA LAKŠOJ TRGOVINI U REGIONU Poseban značaj Zelenih koridora i Zelenih traka

RegionVesti

18.12.2020 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CEFTA DOPRINELA LAKŠOJ TRGOVINI U REGIONU Poseban značaj Zelenih koridora i Zelenih traka CEFTA DOPRINELA LAKŠOJ TRGOVINI U REGIONU Poseban značaj Zelenih koridora i Zelenih traka
Članice CEFTA su, reagujući na brzo širenje novog korona virusa evropskim kontinentom, usvojile restriktivne mere dajući prednost zdravlju i sigurnosti svojih građana, što je... CEFTA DOPRINELA LAKŠOJ TRGOVINI U REGIONU Poseban značaj Zelenih koridora i Zelenih traka

Članice CEFTA su, reagujući na brzo širenje novog korona virusa evropskim kontinentom, usvojile restriktivne mere dajući prednost zdravlju i sigurnosti svojih građana, što je takođe uključivalo ograničenje kretanja ljudi i roba.

Međutim, kako bi se negativni ekonomski uticaj sveo na minimum, otvoreni su trgovinski kanali i osigurano snabdevanje osnovnim proizvodima kao što su medicinski proizvodi, hrana i proizvodi namenjeni ishrani životinja, istaknuto je na konferenciji “CEFTA u pandemiji – dostignuća i izazovi“ koja je održana na Jahorini povodom završetka CEFTA Weeka 2020. godine.

Kako je istaknuto, članice CEFTA su dogovorile uspostavljanje Zelenih koridora i Zelenih traka, na osnovu zajedničkog predloga Transportne zajednice i CEFTA, prenosi indikator.ba.

Foto: tanjug

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić izjavio je da je od uspostavljanja inicijative gotovo pola miliona kamiona koristilo pogodnosti Zelenih koridora, a 20 odsto benefite Zelenih traka (za kamione koji prevoze esencijalne proizvode).

Đikić je takođe istakao važnost četverogodišnjeg plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta koji su lideri Zapadnog Balkana usvojili na Samitu u Sofiji u novembru 2020. On je dodao da će CEFTA imati važnu ulogu u pružanju pravnih, političkih i institucionalnih okvira za sprovođenje ove agende.

Đikić je naglasio da će glavni prioriteti u budućem radu biti smanjenje vremena čekanja na graničnim prelazima za najmanje 30 odsto, između ostalog i proširivanjem Zelenih koridora i traka na graničnim prelazima i kontaktnim tačkama sa Evropskom unijom (EU) i njihovo prilagođavanje redovnom okruženju mimo pandemije.

Takođe, radiće se na uspostavljanju međusobnog priznavanja dokumenata važnih za plasiranje proizvoda i usluga na regionalna tržišta, na smanjivanju vremena i troškova regionalne elektronske trgovine, kao i na proširivanju saradnje u okviru CEFTA i na nova područja poput intelektualnog vlasništva i zaštite potrošača.

Tagovi
BIH TRGOVINA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...