Pravila koja će olakšati profesionalnu mobilnost i trgovinu

CEFTA usaglasila dve nove važne odluke

RegionVesti

22.6.2023 17:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

CEFTA usaglasila dve nove važne odluke CEFTA usaglasila dve nove važne odluke
Prepoznajući izazove s kojima se susreću stručnjaci poput građevinskih inženjera, računovođa i nastavnika koji nailaze na višestruke zahteve za kvalifikacijama, dugotrajne procedure i prekomerne... CEFTA usaglasila dve nove važne odluke

Prepoznajući izazove s kojima se susreću stručnjaci poput građevinskih inženjera, računovođa i nastavnika koji nailaze na višestruke zahteve za kvalifikacijama, dugotrajne procedure i prekomerne troškove prilikom širenja svojih poslovanja na različita CEFTA tržišta, CEFTA je dogovorila zajednički okvir za priznavanje u skladu s EU normama. navodi se u saopštenju, koje prenosi Mina.

„Takođe, stručnjaci koji su stekli svoje diplome na drugim mestima, ali su priznati na jednom CEFTA tržištu i imaju najmanje tri godine profesionalnog iskustva, takođe, moći će da podnesu zahtev za priznavanje prema ovim pravilima, kao i stručnjaci sa tržišta koja ne regulišu tu profesiju, a imaju najmanje jednu godinu iskustva”, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

S obzirom na različite zahteve za kvalifikacije u okviru CEFTA-e i nedostatak standarda usaglašenih sa EU, vlasti nadležne za priznavanje još će upoređivati zvanične zahteve sa priloženim kvalifikacijama, ali samo u slučaju značajnih razlika mogu nametnuti kompenzacijske mere poput perioda prilagođavanja do tri godine ili provere sposobnosti.

 „Osobama čiji se profesionalni profil ne podudara sa regulisanim profilima može biti odobren delimičan pristup profesiji”, dodaje se u saopštenju.

Primena tih zajedničkih pravila će započeti sa inženjerima i postepeno će obuhvatiti druge struke.

„Ova odluka je dopuna Sporazumu o priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore dentalne medicine i arhitekte u okviru CEFTA-e. Ova dva sporazuma zajedno prenose dva EU sistema priznavanja regulisana Direktivom o stručnim kvalifikacijama EU 2005/36/EC”, precizirali su iz CEFTA-e.

Druga odluka usaglašena na ekspertskom nivou, Odluka o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine, pruža sveobuhvatan plan delovanja namenjen prevladavanju prepreka i izazova s kojima se suočavaju kompanije koje posluju na tržištima CEFTA-e, kao što su skupi i dugotrajni postupci registracije prava intelektualne svojine, različiti tretmani u regiji, kao i nedovoljna pravna zaštita.

Prava intelektualne svojine ključna su za, kako se dodaje, zaštitu inovacija i konkurentnost zasnovanu na pametnim i novim rešenjima za poslovanje i potrošače. Omogućavanjem jače saradnje u ovom području, CEFTA doprinosi izgradnji prijateljskog okruženja za rast lokalnih inovativnih lidera.

Vršiteljka dužnosti direktorke CEFTA Sekretarijata, Danijela Gačević, kazala je da je njihov apsolutni prioritet implementacija Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište.

Ona je dodala da ove odluke treba da usvoji  Zajednički odbor CEFTA-e, nakon čega sledi neophodna procedura u svakoj članici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.