Traže se kupci za rekordne zalihe Urals nafte

Cena Brenta se održava na 114, a WTI na 110 za barel

SvetVesti

26.5.2022 10:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena Brenta se održava na 114, a WTI na 110 za barel Cena Brenta se održava na 114, a WTI na 110 za barel
Cene nafte na međunarodnim tržištima nepromenjene su u odnosu na prethodni dan, kada su zabeležile rast, podstaknute oskudnim zalihama i izgledima povećanja potražnje tokom... Cena Brenta se održava na 114, a WTI na 110 za barel

Cene nafte na međunarodnim tržištima nepromenjene su u odnosu na prethodni dan, kada su zabeležile rast, podstaknute oskudnim zalihama i izgledima povećanja potražnje tokom letnje sezone putovanja u najvećem svetskom potrošaču tog energenta — Sjedinjenim Američkim Državama.

Cena barela na londonskom tržištu iznosi na 114,5 dolara, dok se barelom u Njujorku trguje po ceni od 110,9 dolara.

Cene je prethodnog dana podsticalo nedovoljno snabdevanje benzinom. Zalihe rafiniranih naftnih proizvoda pale su prošle nedelje za 4,2 miliona barela, saznaje se iz tržišnih izvora koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu, prenosi Mina.

Istovremeno, globalne zalihe sirove nafte nastavljaju da se smanjuju, jer kupci zbog sankcija Rusiji izbegavaju nabavku energenata iz ove zemlje.

„Evropska unija se nada da će uspeti da uvede sankcije kojima bi se postupno ukinuo uvoz ruske nafte pre sledećeg sastanka Evropskog saveta“, saopštio je u sredu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

Rekordna količina ruske sirove nafte brenda Ural uskladištena je u brodovima na pučini i za nju se trenutno traže kupci.

S druge strane, potražnju pritiska strogi kineski pristup pandemiji. Najveći svetski uvoznik nafte uveo je nove zabrane, a Šangaj planira da zadrži većinu ograničenja uvedenih zbog virusa Covid-19.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je cena barela korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 114,96 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...