EPCG daje popuste redovnim platišama

Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti do kraja godine

RegionU fokusuVesti

19.10.2021 11:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti do kraja godine Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti do kraja godine
Struja do kraja godine neće poskupeti, a najverovatnije ni u prvom kvartalu naredne godine, saopštio je direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin. Kako... Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti do kraja godine

Struja do kraja godine neće poskupeti, a najverovatnije ni u prvom kvartalu naredne godine, saopštio je direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin.

Kako je objasnio u Jutarnjem programu TVCG, Elektroprivreda daje građanima pet puta jeftiniju struju nego što je na berzi, a Rovčanin veruje da se to, kao i popust redovnim platišama, može održati do kraja godine.

U ovom trenutku neće biti poskupljenja cena električne energije, kaže Rovčanin. Prema njegovim rečima, ukoliko se ostvari sve što je definisano, poskupljenja neće biti ni u prvom kvartalu sledeće godine. Međutim, Rovčanin je izjavio da isto ne može da kaže za određene privredne subjekte.

On je objasnio da se to konkretno odnosi na Kombinat aluminijuma (KAP), jer za njih sadašnja cena ne može biti održiva, prenosi crnogorska agencija Mina, pozivajući se na portal RTCG.

Crna Gora je, uprkos visokim cenama, u avgustu imala uvoz struje u iznosu od 15 miliona evra.

Prema rečima Rovčanina, to je bio veliki udarac za budžet EPCG, ali su ipak odlučili da građanima daju struju čak pet puta jeftiniju u odnosu na berzansku cenu.

On smatra da se takvo stanje može održati i do kraja godine.

Rekao je i da smatra da nema nikakvih problema i bojazni do kraja godine, kao ni u narednom periodu, u zavisnosti od spremnosti, a proizvodni objekti EPCG su pogonski spremni. Kako kaže, u kompaniji očekuju povoljne hidrološke prilike do kraja godine, te da se napune akumulacije koje se nalaze na nivou ispod planiranog.

Direktor EPCG smatra da će, uprkos energetskoj krizi, održati i popuste koje su dali i obećali građanima do kraja godine.

On je rekao da očekuje da će bez problema obavljati isporuku električne energije i da u ovom momentu može da kaže da neće biti nikakvih restrikcija i obustava.

Kada je reč o rastu cena električne energije na svetskoj berzi, EPCG je na oprezu, naveo je Rovčanin.

On je objasnio da je Termoelektrana garant stabilnosti energetskog sistema.

U prošlom mesecu 60 odsto proizvodnje je bilo upravo iz Termoelektrane Pljevlja. Da nema tog proizvodnog pogona, došlo bi do vrtoglavog skoka električne energije i za građane i za privredu, rekao je Rovčanin.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...