Francuska razmatra novi model uoči izbora

Bonovi za benzin za najsiromašnije

AutomobiliSvetVesti

19.10.2021 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bonovi za benzin za najsiromašnije Bonovi za benzin za najsiromašnije
Francuski ministri su lansirali ideju o uvođenju vaučera za benzin za domaćinstva s niskim prihodima. Naime, vlada predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) pokušava da... Bonovi za benzin za najsiromašnije

Francuski ministri su lansirali ideju o uvođenju vaučera za benzin za domaćinstva s niskim prihodima. Naime, vlada predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) pokušava da ograniči ekonomsku štetu od skoka cena energije i goriva šest meseci uoči predsedničkih izbora.

Vlada Francuske već je proteklih nedelja razmatrala po hitnom postupku ograničenje cene gasa i struje i kako da pomogne siromašnima u izmirivanju računa za grejanje tokom zime, zbog skoka cene energenata širom sveta usled snažnog rasta tražnje nakon oporavka ekonomija od pandemije korona virusa, prenosi Reuters.

S ekonomskim rastom koji bi ove godine trebalo da premaši šest procenata zahvaljujući korona merama podrške privredi i građanima, ekonomija se smatra Makronovim adutom uoči aprilskih izbora, na kojima će, kako se očekuje, pokušati da dobije drugi petogodišnji mandat.

Međutim, kako ocenjuje britanska agencija, vrtoglavi rast cena mogao bi da uruši Makronov uspeh u podizanju kupovne moći stanovništva tokom njegovog predsednikovanja, koji se u velikoj meri duguje smanjenju poreza.

Budući da su cene benzina u stalnom usponu poslednjih nedelja, Vlada Francuske se suočava sa sve većim pritiskom da smanji poreze na promet na pumpama, koji na računima koje plaćaju vozači mogu da idu čak i do 60 odsto.

Ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) izjavio je da to ne samo da bi skupo koštalo javne finansije, već bi predstavljalo i subvenciju za fosilna goriva u vreme kada vlada nastoji da napravi zaokret ekonomije od njih. On je za radio Evropa 1 izjavio da je pre za ‘benzinske bonove’ nego za smanjenje poreza.

Ministarka životne sredine Barbara Pompili se, gostujući na francuskom kanalu TV 2 takođe izjasnila za opciju vaučera za benzin, ali je napomenula da je njihovo uvođenje složen proces.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...