U planu formiranje odseka za praćenje energetskog siromaštva

Italija planira reformu tržišta

BiznisEUInfrastrukturaVesti

19.10.2021 09:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italija planira reformu tržišta Italija planira reformu tržišta
Italijanske vlasti pripremaju reformu tržišta energenata, kao i mere za ublažavanje maloprodajnih cena za domaćinstva ugrožena zbog energetske krize, piše u predlogu vladine uredbe.... Italija planira reformu tržišta

Italijanske vlasti pripremaju reformu tržišta energenata, kao i mere za ublažavanje maloprodajnih cena za domaćinstva ugrožena zbog energetske krize, piše u predlogu vladine uredbe.

U Rimu su u septembru odlučili da potroše više od tri milijarde evra kako bi ograničili poskupljenje struje u maloprodaji, nastalo zbog naglog rasta cena gasa, i ublažili efekte koje bi ono moglo imati na građane.

Vlada Italije trenutno priprema niz dugoročnih mera kojima želi da umanji sistemske troškove u računima. Otprilike petinu iznosa tih računa čine naknade za gašenje nuklearnih elektrana i za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, piše hrvatski portal SEEbiz, pozivajući se na Reuters.

Namera vlade je da novom uredbom obaveže dobavljače da nakon procesa liberalizacije tržišta energije 2023. godine korisnicima koji su najosetljiviji kada je u pitanju nestašica struju ponude po ceni koja je u skladu sa onima na veleprodajnim tržištima.

Kako bi kupci imali relevantne informacije u vezi sa veleprodajinim cenama, energetski regulator ARERA mesečno će objavljivati referentne podatke o njima. Ovaj regulator trenutno određuje cene struje za korisnike koji istu još uvek kupuju na neliberalizovanom tržištu, odnosno za trećinu kupaca.

Plan Vlade Italije je i da u formira odsek koji će raditi istraživanja vezana za energetsko siromaštvo. Ovaj odsek će početi da radi najkasnije 90 dana od trenutka kada uredba o istom stupi na snagu. Pomenuta uredba tek treba da bude odobrena u vladi, a zatim poslata u parlament kako bi dobila nepristrasno mišljenje.

U Rimu su počeli da primenjuju direktivu Evropske unije (EU) o preusmeravanju fokusa tržišta energije na potrošače.

Mere Vlade Italije poklopile su se vremenski s pritiscima na vlade širom Evrope da ograniče cene energije kako bi pomogle porodicama i malim preduzećima pri plaćanju visokih računa energije i oporavku od korona krize.

Nagli rast maloprodajnih cena struje izazvao je tenzije među zemljama EU, a predmet spora su proces energetske tranzicije i “zeleni” propisi, koji bi prema tumačenju nekih činilaca mogli značiti veće troškove za građane.

Evropska komisija je prošle nedelje objavila da će razmotriti mere kojima bi se ublažio nagli rast cena, uključujući i zajedničku nabavku gasa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...