Lančana poskupljenja na tržištu energenata

Cena nafte Brent premašila 80 dolara za barel

SvetVesti

28.9.2021 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cena nafte Brent premašila 80 dolara za barel Cena nafte Brent premašila 80 dolara za barel
Severnomorska sirova nafta Brent premašila je u utorak ujutro (CET) cenu od 80 dolara za barel, dok se američkom sirovom naftom WTI (West Texas... Cena nafte Brent premašila 80 dolara za barel

Severnomorska sirova nafta Brent premašila je u utorak ujutro (CET) cenu od 80 dolara za barel, dok se američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) u isto vreme trgovalo po ceni višoj od 76 dolara po barelu.

Neposredno uoči zimske sezone, nestašica prirodnog gasa u Evropi stvorila je efekat lavine na globalnim tržištima energenata, navodi OilPrice. Niske zalihe gasa u Evropi sada se prelivaju u cene nafte, prirodnog gasa i uglja u celom svetu, bez nagoveštaja brzog rešenja ili znakova velike kratkoročne korekcije.

Očekuje se da će globalni pad proizvodnje gasa, zajedno sa složenim nastojanjima Kine da smanji zagađenja teške industrije, dovesti do poremećaja fabričkih aktivnosti, dok su mnoga domaćinstva na severu zemlje ostala bez struje, prenosi FT.

Kineski proizvođači energije borili su se sa naglim padom proizvodnje, zbog čega je cena termalnog uglja u Kini porasla ove godine za 96 odsto. Cena Brent nafte prvi put u poslednje tri godine premašila je cenu 80 dolara za barel, a dva uzastopna dana njena vrednost je na trogodišnjem maksimumu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...