Ulagače brine mogućnost ograničenja potražnje zbog visoke inflacije

Cena nafte na londonskom tržištu iznad 94 dolara

SvetVesti

14.10.2022 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena nafte na londonskom tržištu iznad 94 dolara Cena nafte na londonskom tržištu iznad 94 dolara
Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 92 dolara, jer se među ulagačima javila bojazan da bi visoka inflacija mogla ograničiti potražnju, a... Cena nafte na londonskom tržištu iznad 94 dolara

Cene nafte stabilizovale su se u četvrtak iznad 92 dolara, jer se među ulagačima javila bojazan da bi visoka inflacija mogla ograničiti potražnju, a rast je zaustavilo i upozorenje Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da bi ekonomija mogla ući u recesiju.

Danas se na tržištima beleži rast, pa je tako cena Brent nafte trenutno 94,47 dolara, dok barel WTI nafte košta 89,12 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Trgovci su se nakon podne usredsredili na podatak američkog ministarstva rada da su potrošačke cijene u septembru porasle 0,4 odsto u odnosu na avgust, snažnije nego što se očekivalo, signalizirajući pojačane inflatorne pritiske. U avgustu su porasle 0,1 odsto, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Ubrzani rast cena podstakao je bojazni da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u novembru četvrti put podići ključne kamatne stope tri četvrtine procentnog poena, što bi zakočilo privredu.

„Glavni pokretač cena bila su (očekivanja) ponovnog podizanja kamatnih stopa nakon objave izveštaja o indeksu potrošačkih cena (CPI), što je podstaklo zabrinutost za potražnju i prigušilo sklonost riziku”, rekao je analitičar kompanije UBS Đovani Stanovo (Giovanni Staunovo).

OPEC je u sredu snizio prognoze rasta potražnje, 460.00 u ovoj godini, na 2,64 miliona barela dnevno, upozorivši na strože mere za suzbijanje virusa Covid-19 u Kini i visoku inflaciju. Snizili su i prognozu za narednu godinu, 360.000 barela, na 2,34 miliona barela dnevno.

Smanjena potražnja za naftom rezultira rastom zaliha koje su prošle nedelje u Sjedinjenim Američkim Državama porasle 7,1 milion barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API).

U odvojenom izveštaju OPEC je objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u sredu koštao 95,11 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.