U fokusu trgovaca snižene prognoze proizvodnje koje je objavila Organizacija zemalja izvoznica nafte

Vrednost nafte zadržava se oko 93 dolara

SvetVesti

13.10.2022 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte zadržava se oko 93 dolara Vrednost nafte zadržava se oko 93 dolara
Cene nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara zbog pritiska koje stvaraju negativne ekonomske prognoze i jačanje dolara. Na jutarnjem... Vrednost nafte zadržava se oko 93 dolara

Cene nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara zbog pritiska koje stvaraju negativne ekonomske prognoze i jačanje dolara. Na jutarnjem trgovanju beleži se blagi rast.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com, cena referentne Brent nafte trenutno iznosi 93,08 dolara, dok je vrednost barela WTI nafte 87,72 dolara.

U fokusu trgovaca bila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja je u redovnom mesečnom izveštaju snizila procene rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i narednoj godini za 460.000, odnosno 360.000 barela dnevno, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Svetska ekonomija ušla je u period pojačane neizvesnosti i sve većih izazova, s obzirom na visoku inflaciju, strožu politiku centralnih banaka vodećih ekonomija, visok nivo javnog duga u mnogim zemljama i probleme u nabavci“, saopšteno je iz OPEC-a.

Snižena prognoza rasta potražnje objašnjava zašto su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici odlučili da smanje proizvodnju od novembra za dva miliona barela dnevno, što je izazvalo oštre kritike Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Razlog za brigu predstavlja i upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi trećina svetske ekonomije ove i naredne godine mogla beležiti pad aktivnosti.

Iz OPEC-a je u odvojenom izveštaju saopšteno da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak koštao 96,03 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...