Povećanje kamatnih stopa stvara pritisak na svetskim tržištima

Cena nafte nastavlja da pada

SvetVesti

13.3.2023 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cena nafte nastavlja da pada Cena nafte nastavlja da pada
Početak marta doneo je oštar pad cena nafte na svetskim tržištima. Tako su prošle nedelje cene nafte pale više od tri odsto. Investitori strahuju... Cena nafte nastavlja da pada

Početak marta doneo je oštar pad cena nafte na svetskim tržištima.

Tako su prošle nedelje cene nafte pale više od tri odsto. Investitori strahuju od slabljenja potražnje, s obzirom na to da centralne banke podižu kamatne stope kako bi usporile rast privrede i tako suzbile inflaciju, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Cena barela na londonskom tržištu skliznula je prošle sedmice 3,5 odsto, na 82,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 odsto, na 76,68 dolara. Na jutarnjem trgovanju cene ovog energenta na oba tržišta su pale, pa Brent nafta trenutno košta 81,33 dolara, dok se WTI nafta prodaje za 75,33 dolara po barelu, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.

Nakon rasta koji je zabeležen nedelju dana ranije, cene nafte su prošle sedmice bile pod pritiskom jer je sve jasnije da će Federalne rezerve (Fed) zbog povišene inflacije povećati kamatne stope više nego što se očekivalo.

To znači da će oslabiti potražnja za naftom jer će se usporiti rast najveće svetske ekonomije i najvećeg potrošača nafte u svetu.

Zabrinutost trgovaca izazvana je izjavom predsednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) koji je polovinom prošle sedmice upozorio da bi kamatne stope mogle biti povećane više i bržim tempom nego što se očekivalo.

  • Ivan

    13.3.2023 #1 Author

    Na osnovu čega država podiže cenu benzina u zadnje 2 nedelje ako je cena nafte pala preko 6%? Dolar nije ojačao nego što je bio, te je suludo dati argument da je to u pitanju. Ili se država revanšira privatnicima koji prodaju derivate da bi zaradili ili je u pitanju punjenje budžeta putem akciza.

    Odgovori

  • BRANA19

    14.3.2023 #2 Author

    Nekad ne znas da li je i dobro ,i nije..

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    14.3.2023 #3 Author

    Ali cene koje su porasle na konto rasta cene nafte sada ne padaju

    Odgovori

  • TATJANA

    15.3.2023 #4 Author

    Ostale cene nisu pale, što bi bilo realno gledano sa stanovišta potrosaca

    Odgovori

  • Milos

    19.3.2023 #5 Author

    Samo u nasoj drzavi (banani) ne pada. SVE RASTE!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...